Китай ввів санкції проти оборонних компаній США через постачання зброї Тайваню

Китай ввів санкції проти оборонних компаній США через постачання зброї Тайваню

Укрінформ
Китай запровадив санкційні обмеження проти п’яти великих американських оборонних компаній через постачання озброєння їхнього виробництва до Тайваню.

Про це йдеться у спеціальній заяві МЗС КНР, передає Укрінформ.

«Продаж Сполученими Штатами зброї китайському регіону Тайвань є грубим порушенням принципу одного Китаю… Китай рішуче засуджує такі дії, виступає проти і зробив демарші американській стороні», – заявили в дипвідомстві.

Як зазначається, у відповідь «на ці вкрай неправильні кроки США та відповідно до закону Китаю про протидію іноземним санкціям» Пекін вирішив вжити контрзаходів та накласти санкції на п’ять американських компаній оборонної промисловості, а саме BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat і Data Link.

Читайте також: Тайвань заявив, що повітряні кулі Китаю створюють загрози регіональній авіабезпеці острова

Санкції полягають у замороженні рухомого та нерухомого майна вказаних компаній на території Китаю, а також повній забороні китайським юридичним і фізичним особам здійснювати будь-які операції та співпрацювати з ними.

«Уряд Китаю залишається непохитним у своїй рішучості захищати національний суверенітет, безпеку та територіальну цілісність… Ми закликаємо Сполучені Штати дотримуватися принципу одного Китаю та трьох спільних китайсько-американських комюніке… та припинити озброювати Тайвань і припинити накладати на Китай незаконні односторонні санкції», – ідеться в заяві.

У разі продовження американською стороною військової співпраці з Тайванем Пекін обіцяє «потужну і рішучу відповідь Китаю».

Згадані американські оборонні компанії є великими багаторічними підрядниками уряду США, які розробляють і постачають гусеничні та колісні бойові броньовані машини, військово-морські гармати, передові високоточні боєприпаси, артилерійські й ракетні пускові установки, засоби ремонту й модернізації бойових кораблів, БПЛА та пристрої захищеного зв’язку.

Читайте також: Пекін закликав жителів Тайваню сприяти «мирному возз’єднанню» з Китаєм

Як повідомлялося, на Тайвані 13 січня пройдуть вибори президента. Боротьбу за найвищий пост ведуть нинішня провладна Демократична прогресивна партія, яка прагне незалежності від Китаю і дратує Пекін, та опозиція в особі партії Гоміндан, до якої комуністи з материка ставляться прихильно.

Про прихований вплив Китаю, післявиборчі сценарії та ймовірність конфлікту в Тайванській протоці читайте в матеріалі Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-