Пекін закликав жителів Тайваню сприяти «мирному возз’єднанню» з Китаєм

Пекін закликав жителів Тайваню сприяти «мирному возз’єднанню» з Китаєм

Укрінформ
Голова Управління уряду Китаю у справах Тайваню Сун Тао закликав жителів Тайваню сприяти «мирному возз’єднанню» острова з материком, заявивши, що це спільне бажання людей по обидва береги Тайванської протоки.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у його новорічному посланні, опублікованому відомством.

«Ми будемо дотримуватись курсу на мирне возз’єднання і політики «одна країна, дві системи», виступатимемо проти незалежності Тайваню або втручання зовнішніх сил і вестимемо діалог із людьми з усіх верств суспільства на Тайвані. Батьківщина врешті-решт возз’єднається, вона неминуче возз’єднається», - сказав Сун про плани його офісу на 2024 рік.

На його переконання, «возз’єднання» є спільним бажанням і спільною місією людей по обидва береги Тайванської протоки.

«Народ Тайваню повинен сприяти відносинам між протокою, щоб повернутись на правильний шлях мирного розвитку, та сприяти процесу мирного возз’єднання батьківщини», - зазначив чиновник.

Читайте також: Президентка Тайваню відповіла на заяву лідера Китаю про неминуче «возз’єднання»

У його посланні не згадувалося про президентські вибори на Тайвані 13 січня, які в Пекіні тривалий час намагаються представити як вибір між війною та миром, аби сприяти перемозі лояльним до Китаю політсилам і кандидатам.

Китай пропонує Тайваню модель автономії «одна країна, дві системи», подібно тій, за якою у складі КНР функціонують автономні райони Гонконг і Макао, проте жодна провідна тайванська партія не підтримує цю ідею.

І правляча Демократична прогресивна партія (ДПП), що виступає за повну незалежність острова, і найбільша опозиційна партія Гоміндан, яка вважає можливою економічну співпрацю з материком, наполягають, що лише народ Тайваню має вирішувати своє майбутнє.

Читайте також: Вибори на Тайвані: як Пекін намагається скористатися «вікном можливостей»

Як повідомлялося, боротьбу за найвищий пост на Тайвані ведуть нинішня провладна ДПП, яка прагне незалежності від Китаю і дратує Пекін, та опозиція в особі Гоміндана, до якої комуністи з материка ставляться прихильно.

Про прихований вплив Китаю, післявиборчі сценарії та ймовірність конфлікту в Тайванській протоці детальніше в матеріалі Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-