Повстанці М’янми взяли під контроль ключове місто біля кордону з Китаєм

Повстанці М’янми взяли під контроль ключове місто біля кордону з Китаєм

Укрінформ
У М’янмі альянс повстанців проти влади хунти після тижнів запеклих боїв із провладними військами встановив контроль над містом Лауккай, ключовим пунктом уздовж нестабільного північного кордону країни з Китаєм.

Про це з посиланням на альянс і хунту повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Повстанський «Альянс трьох братств» заявив, що взяв під свій контроль місто Лауккай після капітуляції розташованого тут одного з регіональних військових штабів хунти.

Падіння Лауккая є останньою великою перемогою повстанців у розпочатому в жовтні масштабному наступі, який став найбільшою загрозою для військового уряду М’янми з моменту захоплення ним влади в результаті держперевороту в 2021 році.

«Весь регіон Коканг (Лауккай) став землею, де більше немає військової влади М’янми», - йдеться в заяві повстанців.

Представник хунти Зау Мін Тун у суботу підтвердив одному з місцевих видань втрату контролю над Лауккаєм зауваживши, що військові вирішили здатися після «тривалих роздумів».

Альянс повстанців складається з трьох угруповань із великим досвідом бойових дій – Національної демократичної армії М’янми (MNDAA), Національної визвольної армії Таанг і Армії Аракана.

До них приєдналися представники раніше слабо організованих Сил народної оборони, яких підтримує демократичний Уряд національної єдності М’янми, що свідчить про те, що повстання набуває більшого рівня координації і планування.

З кінця жовтня на півночі М’янми активізувався збройний конфлікт між військовими та повстанськими групами. Сусідній Китай, який намагався сприяти діалогу між двома сторонами, закликав до припинення вогню, проте безрезультатно.

Столиця неспокійного регіону Коканг у М’янмі місто Лауккай має репутацію грального притону та центру онлайн-шахраїв. Китай, ключовий союзник хунти, який також має тісні стосунки з деякими етнічними китайськими збройними угрупованнями, що діють на території М’янми поблизу кордону з КНР, останнім часом дедалі більше невдоволений неспроможністю хунти закрити центри шахрайства, жертвами яких стає багато жителів Китаю. Наприкінці грудня Пекін закликав своїх громадян залишити район Лауккай через ризики для їхньої безпеки.

Читайте також: У М’янмі внаслідок атаки на табір біженців загинули майже 30 людей – ЗМІ

На початку наступу «Альянс трьох братств» заявив, що серед його головних цілей є ліквідація осередків шахрайства в місті й регіоні.

Лауккай є колишньою штаб-квартирою MNDAA. Капітуляція цього міста стала першим випадком падіння регіонального оперативного командування хунти, яка має загалом понад десяток таких регіональних оперативних командувань по всій країні.

Як повідомляв Укрінформ, військовий уряд М’янми до Дня незалежності звільнить за амністією 9652 ув’язнених, у тому числі 114 іноземців.

Фото: Myanmar Skyline

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-