Темна кімната в європейському ньюзрумі

Темна кімната в європейському ньюзрумі

Укрінформ
Чому ТАСС досі не виключили з Європейського альянсу інформаційних агентств

Сучасний ньюзрум у великих медіа – це великий простір з рядами відкритих місць роботи журналістів і редакторів. Там усе в усіх навидноті.

Але уявіть, що в такому журналістську «цеху», де всюди світло й прозоро, ви раптом натрапляєте на ізольовану темну кімнату, що аж ніяк не вписується в логіку планування і незрозуміло для чого призначена.

Такою темною кімнатою в світлих просторах Європейського альянсу інформаційних агентств (European Alliance of News Agencies – EANA) стало членство російського державного агентства ТАСС. Воно (членство) було призупинено в лютому 2022 року, але остаточного виключення ТАСС з альянсу досі не відбулося…

Після початку повномасштабної війни в Україні тодішній президент Європейського альянсу, керівник австрійського інформагентства APA Клеменс Піг почав писати книжку «Демократія гине в темряві». Її назва була запозичена з офіційного слогана The Washington Post, а раніше цю фразу зробив популярною один з найвідоміших американських розслідувачів Боб Вудворд.

Вона виявилася, певною мірою, пророчою і для подальшого розвитку подій у самому Євроальянсі.

Фото: depositphotos.com
Фото: depositphotos.com

ЩО ТАКЕ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ АЛЬЯНС ІНФОРМАГЕНТСТВ

Організацію було засновано в 1956 році, її членами є 32 провідних інформагентства Європи: AFP (Франція), ANSA (Італія), ATA (Албанія), Anadolu Agency (Туреччина), ANA (Андора), ANA-MPA (Греція), APA (Австрія), Belga (Бельгія), BTA (Болгарія), HINA (Хорватія), CNA (Кіпр), CTK (Чехія), ANP (Нідерланди), FENA (Боснія і Герцеговина), STT (Фінляндія), DPA (Німеччина), MTI (Угорщина), Keystone-SDA (Швейцарія), KosovaPress (Косово), LUSA (Португалія), NTB (Норвегія), PA Media (Велика Британія), PAP (Польща), Ritzaus (Данія), Agerpres (Румунія), TASR (Словаччина), STA (Словенія), EFE (Іспанія), AZERTAC (Азербайджан), Tanjug (Сербія), TT (Швеція), Укрінформ (Україна).

Членство ТАСС в альянсі було призупинено 27 лютого 2022 року. ТАСС не має права брати участь у засіданнях, конференціях, генасамблеї, не може бути представленим у виборних органах EANA, делегувати чи передавати свої повноваження.

У статуті альянсу все логічно й прозоро, як у сучасному ньюзрумі: «Мета EANA – забезпечувати, щоб інформагентства-члени могли працювати як постачальники неупереджених новин», «EANA підтримує принципи свободи преси й прагне сприяти тому, щоб робота інформаційних агентств-членів здійснювалася відповідно до цих принципів». Крім того, альянс захищає та просуває «спільні інтереси своїх членів у всіх сферах, що важливі для їхньої діяльності».

Укрінформ євроінтегрувався раніше за Україну в цілому, ставши членом Європейського альянсу інформагентств у 1995 році.

Фото: Радіо Свобода
Фото: Радіо Свобода

ПРИЗУПИНЕННЯ ЧЛЕНСТВА ТАСС

Робота в інформагентствах – це передусім оперативність. І не лише щодо випуску новин, а й стосовно бізнес-рішень, адже виклики в інформаційному просторі (з останніх – пандемія, конфлікти, війни, зростання потоку фейків тощо) потребують швидкого організаційного реагування. І перше рішення альянсу після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну й одночасного придушення кремлівським режимом свободи ЗМІ в Росії було швидким.

27 лютого 2022 року Рада (виконавчий орган) Євроальянсу на засіданні, скликаному після відповідного звернення польського інформагентства РАР, призупинила членство ТАСС в EANA – доти, поки, згідно зі статутом, чергова генасамблея (вищий орган, щорічне зібрання всіх агентств-членів) альянсу не вирішить, чи буде ТАСС виключено з організації.

У заяві Ради йшлося про те, що нове регулювання медіа в РФ, яке запровадив Роскомнадзор, украй обмежило свободу ЗМІ, через це ТАСС не в змозі давати неупереджені новини, а це суперечить меті діяльності альянсу, визначеній у його статуті.

Навряд чи тоді можна було очікувати, що протягом наступних майже двох років на генасамблеях організації тричі намагатимуться виключити ТАСС з альянсу, але безрезультатно. Альянс зіткнувся з інституційною кризою.

У згадуваній книжці «Демократія гине в темряві» тодішній президент EANA Клеменс Піг напише стосовно цієї події: «Відразу після вторгнення в Україну російський очільник Володимир Путін продемонстрував, наскільки "просто" зовсім вимкнути демократичне світло на прикладі інформагентства ТАСС». За його словами, ТАСС, англомовна версія якого поширювала «більш-менш об’єктивну інформацію» на контрасті з пропагандистським контентом «РИА Новости», після запровадження Роскомнадзором нових правил, що, зокрема, забороняли використання термінів «війна» чи «вторгнення», уже не міг залишатися об’єктивним. І, до речі, оцей «контраст» ТАСС неодноразово використовував в альянсі як аргумент на свою користь.

ГЕНАСАМБЛЕЯ-2022, СПРОБА ПЕРША: «ІХТАМНЄТ»

Позачергова генасамблея EANA відбулася вже за кілька місяців – у травні 2022 року в Сараєві. За день до неї пройшла конференція альянсу, де домінувала тема війни в Україні і, зокрема, був продемонстрований вельми показовий приклад спростування фактчекерами AFP одного з найбільш цинічних фейків Міноборони РФ, який транслювали російські «медіа», зокрема й ТАСС, – про «постановку» в Бучі.

Відповідно до статуту EANA, рішення про виключення агентства з альянсу можуть ухвалити не менш як три чверті членів, присутніх на генасамблеї. Прямих положень про виключення за порушення принципів свободи преси в статуті немає. Голосування є відкритим, поки п’ять агентств-членів не звернуться з вимогою, щоб воно було таємним.

Порядок денний тієї генасамблеї передбачав голосування за виключення ТАСС. Або ж, якщо не набереться трьох чвертей голосів, – за схвалення попереднього рішення Ради про призупинення членства.

Перед голосуванням було надано слово ТАСС. Це передбачено в законодавстві Швейцарії, де зареєстрований альянс, у разі, якщо порушується питання про виключення члена з організації.

Тодішній генеральний директор ТАСС Сергій Михайлов уже був підсанкційним: Європейський Союз наклав на нього санкції у квітні 2022 року – як на керівника найбільшого російського інформагентства, яке через свою велику мережу іноземних представництв поширює «спотворену інформацію про Україну, обслуговуючи інтереси політичного керівництва РФ». Пізніше подібні санкції на нього наклали Велика Британія та Швейцарія. Тож слово від ТАСС озвучив перший заступник директора Михаїл Гусман.

Якщо коротко, то його виступ зводився до «іхтамнєт», де під «іх» розуміються фейки, а під «там» – сервіс ТАСС (для європейської аудиторії нагадаю, що ця фраза стала мемом після появи у 2014 році російських військових у Криму у формі без розпізнавальних знаків і публічного заперечення Путіна, що це російські військові). Гусман тоді також послався на «контраст» з відверто пропагандистськими російськими ресурсами – мовляв, ТАСС же інший.

Так, на відміну від пропагандистів-важковаговиків, ТАСС не продукує фейки самостійно, а просто транслює їх із заяв російських високопосадовців та «експертів», часто подаючи як цитати. Водночас факти, що їм суперечать чи спростовують ці заяви, замовчуються.

Неправдиві та упереджені повідомлення від ТАСС стосуються насамперед України, потім уже США та низки деяких найближчих союзників України в Європі. Таким чином, не всі країни, інформагентства яких представлені в EANA, відчувають цю упередженість на собі рівною мірою.

…Три чверті голосів агентств, присутніх на генасамблеї в Сараєві, набралося тільки за повторне призупинення. Обидва голосування були таємними на вимогу п’яти чи більше членів.

Забігаючи наперед – усі подальші голосування, що напряму чи опосередковано стосувалися виключення ТАСС, були таємними. Ніхто з агентств-членів під час статутних заходів альянсу – конференцій і генасамблей – безпосередню підтримку ТАСС публічно не висловлював.

Кількість голосів за виключення ТАСС була невелика – лише 6 інформагентств, звісно, з урахуванням Укрінформу.

Складалося враження, що багато членів поєднували як підтримку України й Укрінформу зокрема (ми її справді відчували), так і свої відносини з ТАСС. Адже ТАСС є членом EANA ще з 1970 року, агентство тривалий час багато інвестувало в міжнародні зв’язки, зокрема брало участь у створенні низки глобальних форумів, таких як Всесвітній конгрес інформагентств та Всесвітній медіасаміт.

Крім того, частина агентств-членів EANA представляють країни, що підтримували тісні зв’язки з Росією і після повномасштабного вторгнення в Україну. Ще частина, ймовірно, вважала, що війна скоро закінчиться, і ТАСС знову об’єктивно висвітлюватиме новини, принаймні порівняно з іншими російськими ЗМІ. А поки війна триває, то треба ж десь брати інформацію про ситуацію в Росії, адже робота іноземних журналістів там стала небезпечною…

Андрій Кондрашов
Андрій Кондрашов

ЗМІНА В КЕРІВНИЦТВІ ТАСС

Улітку минулого року в ТАСС відбулася зміна керівництва: у липні гендиректором став Андрій Кондрашов, який доти 5 років (2018–2023) був першим заступником російського державного холдингу ВГТРК, відповідав за «інформаційну політику» чільних пропагандистських телеканалів РФ: «Росія-1», «Росія-24», «РТР-Планета». Європейський Союз вніс ВГТРК до санкційного списку 16 грудня 2022 року з такою аргументацію: «Канали, що належать ВГТРК, надають платформу Ользі Скабеєвій, Дмитру Кисельову, Володимиру Соловйову та іншим, які поширюють пропаганду та дезінформацію, пов’язану з агресивною війною Росії проти України». Сам Кондрашов потрапив до санкційного списку ЄС 23 червня 2023 року. Зазначалося, що «як один з ключових керівників, Андрій Кондрашов несе пряму відповідальність за дії цієї медіакорпорації. Як перший заступник генерального директора з питань інформаційно-політичного мовлення, він має безпосередній вплив на те, як ВГТРК інформує населення про загарбницьку війну Росії проти України та кроки, які робить російський уряд» (оригінал) 14 жовтня 2022 року, Кондрашов був внесений до санкційного списку Канади «Російські агенти дезінформації» за «створення умов та підтримку невиправданого вторгнення Росії та спроби анексії української території» (оригінал). На початку 2018 року Кондрашов був прессекретарем виборчого штабу кандидата в президенти Володимира Путіна. У 2000, 2014 та 2023 роках отримав від Путіна нагороду за інформаційне забезпечення Другої Чеченської війни, окупації Криму та ведення повномасштабної війни проти України відповідно.

Через чотири місяці після його призначення російське видання «The Moscow Times» напише, що Михайлова звільнили з посади за надто докладне висвітлення заколоту найманців ПВК «Вагнер».

Водночас Гусман, який багато років був головною фігурою в міжнародних комунікаціях ТАСС, зокрема з Євроальянсом, залишився на посаді першого заступника гендиректора. За нинішньої ізоляції Росії він записує інтерв’ю з лідерами Африки, знімає документальні фільми про президента Туреччини і до 100-ліття від дня народження Гейдара Алієва говорить про «боротьбу за правду» та довіру, про те, що Росія перебуває під атакою фейків, а не сама ними атакує, на міжнародних форумах в Азербайджані, Туреччині та Китаї пропонує створити організацію інформагентств Руху неприєднання. Ну, є ж де застосувати досвід ТАСС зі створення всіляких міжнародних форумів.

ГЕНАСАМБЛЕЯ-2023, СПРОБА ДРУГА: БІЛЬШІСТЬ, ХОЧ І НЕДОСТАТНЯ

У 2023 році на щорічній генасамблеї у вересні в Парижі Укрінформ ініціював друге голосування щодо виключення ТАСС з альянсу, виклавши в листі для членів EANA професійні та юридичні аргументи, чому членство російського держагентства суперечить статутові організації, її меті, завданням і цінностям.

Для нас було очевидним, що кількість голосів покаже рівень готовності провідних інформаційних агентств Європи принципово протистояти пропаганді та дезінформації, що їх продукує Росія, яка за період повномасштабної війни позбулася всіх вільних медіа, а ті, що залишилися, остаточно перетворила на воєнні інструменти.

Порівняно з голосуванням у Сараєві кількість голосів зросла: з 29 присутніх на засіданні агентств за виключення висловилося 14 членів, проти – 11, ще 4 утрималися. Якби рішення ухвалювалося більшістю голосів, то цього було б достатньо, але трьох чвертей явно не набиралося.

Утім, Паризька генасамблея показала, що призупинення членства, яке навіть не передбачено в статуті EANA, на відміну від виключення, не може тривати нескінченно.

Рада альянсу зреагувала на виклик, запропонувавши провести за кілька місяців позачергову генеральну асамблею для ухвалення змін до статуту. Ці зміни мали б передбачати автоматичне виключення з EANA інформагентства, членство якого призупинено упродовж певного періоду, – якщо обставини, через які призупинення сталося, не змінилися. Нагадаємо, що стосовно ТАСС ішлося про придушення свободи преси в Росії, де війну не можна називати війною.

Відтоді ситуація в РФ тільки погіршилася, зокрема й для закордонних журналістів. Це засвідчив арешт у березні 2023 року журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. У травні 2023 року під час ракетного російського обстрілу поблизу Часового Яру загинув Амран Солдін – відеорепортер французького інформагентства AFP, яке є членом EANA. До речі, саме AFP приймало вересневу генасамблею альянсу, і в залі, де вона проходила, було розміщено велике портретне фото Армана…

ПОЗАЧЕРГОВА ГЕНАСАМБЛЕЯ-2023, СПРОБА ТРЕТЯ: ПРО ТАСС БЕЗ ЗГАДКИ ПРО НЬОГО

На позачергову генасамблею EANA, що відбулася в грудні минулого року у Відні, Рада альянсу винесла пакетне голосування за зміни в статуті: щодо автоматичного виключення з організації інформагентства, членство якого призупинено впродовж одного року, а також щодо розширення представництва жінок у виконавчому органі та створення жіночого комітету.

ТАСС не згадували, але було зрозуміло, що йдеться саме про нього.

Однак за зміни до статуту теж мало проголосувати не менш як три чверті членів. Забракло одного голосу. З присутніх 24 інформагентств 17 висловилися за і 7 – проти.

Результати явно відображають прогрес, але рішення ухвалено не було. «Соромно за нас», – хтось вигукнув у залі після їх оголошення…

Що ж це за агентства, які проголосували проти?

Хоча голосування було таємним, неважко здогадатися, що йдеться про країни, які мають тісні відносини з РФ. Та їх нібито менше від чверті. Утім, до них долучилися, очевидно, зо два інформагентства, що представляють країни Західної Європи. Навряд чи це пов’язано з політикою тих країн. Мова радше про бізнесові та особисті зв’язки. Якби голосування було відкритим, у їхніх країнах, напевне, дуже б здивувалися такій позиції…

Проте дослідження зв’язків з Росією не є предметом цієї публікації.

БЕЗ ПОЛІТИКИ

Дискурс «без політики» – лише про професійну співпрацю – довго домінував на заходах альянсу. Серед іншого це пояснюється тим, що з-поміж членів EANA є значна кількість інформагентств, які частково чи повністю фінансує держава, і політична кон’юнктура може істотно впливати на їхню роботу.

Водночас функціонування російських «медіа» – це вже не про політику, а про інформаційний інструментарій країни-агресора, про воєнні злочини, загибель і поранення сотень тисяч людей, руйнування та нищення, що врешті-решт обернеться судовими вироками. Зокрема, і щодо російських пропагандистів.

Але вже тепер професійна спільнота демократичного світу має засоби для реагування. На рівні європейського журналістського середовища має бути визнано, що в сьогоднішній Росії немає засобів масової інформації, а є засоби масової пропаганди. І їх слід виключити з європейських професійних об’єднань.

І чи мають їх представники безперешкодно отримувати акредитацію в європейських країнах? Гусман у вересні 2023 року гордо заявляв, що корпункти ТАСС далі працюють у 18 країнах Європи, ось тільки з Польщею проблеми...

Наскільки «неупереджено» діє ТАСС і як він використовує свої корпункти в Європі, можна судити на прикладі масштабного обстрілу України 2 січня, коли російські війська випустили по Україні 99 ракет різних типів та 35 «шахедів». Унаслідок обстрілів п’ятеро осіб загинуло (пізніше ця кількість зросла), 130 – отримали поранення, пошкоджено понад 250 цивільних об'єктів.

Що ж повідомив про цей обстріл ТАСС?

«ЗС РФ завдали групового удару високоточними ракетами і безпілотниками по об’єктах ВПК в Києві та околицях: виробництву ракет, безпілотників, місцях ремонту військової техніки, зберігання ракет, боєприпасів і авіаційних засобів ураження, які постачають західні країни, – мети удару досягнуто, усі об’єкти вражено, повідомили в Міноборони Росії». Ну і ще в одному матеріалі про те, що подекуди є відключення електроенергії та водопостачання. Ані слова про поранення й загибель людей та про пошкодження цивільних об’єктів! Водночас 3 січня ТАСС публікує обурення відповідями на запитання своїх власкорів у Брюсселі й Парижі до Єврокомісії та МЗС Франції про обстріл російського Бєлгорода 30 грудня. У новині під заголовком «У постпредстві РФ заявили, що ЄС укотре заплющив очі на акт тероризму України» подано коментар щодо відповіді речника Єврокомісії.

«Як наголосили в місії, подавши це як "законне право України на самооборону", офіційний представник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано у своїй відповіді на відповідне запитання ТАСС розписався в тому, що Євросоюз є посібником і спонсором київського режиму, який здійснює навмисні терористичні акти проти мирного населення Росії».

Аналогічну відповідь МЗС Франції для ТАСС коментує вже не російське дипломатичне представництво, а експрезидент Росії Дмитро Медведєв з використанням характерної для нього лексики. У повідомленні із заголовком «Медведєв різко відгукнувся про слова МЗС Франції про удар по Бєлгороду» ТАСС повідомляє: «"Мразь. Виблядки. Виродки", – відреагував Медведєв».

***

Укрінформ вдячний EANA за підтримку, що була надана від початку повномасштабної війни. Водночас нам не тільки соромно, а й нестерпно боляче від того, що ТАСС досі залишається членом альянсу.

Щоб принципи свободи преси не загубилися в таємних голосуваннях, ми вирішили пустити світло в цю «темну кімнату» сучасного європейського ньюзруму, у якій ховається ТАСС.

Наталія Костіна, керівник міжнародної редакції Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-