У Китаї знайшли найстарішу в світі таблицю множення десяткових чисел

У Китаї знайшли найстарішу в світі таблицю множення десяткових чисел

Фото
Укрінформ
Китайські археологи знайшли записи формули множення десяткових чисел, зроблені понад 2300 років тому, що є найдавнішим у світі письмовим свідченням існування таблиці множення.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Записи математичної формули, зроблені на шматку бамбукового листа, виявили науковці, які досліджували стародавні гробниці в місті Цзінчжоу провінції Хубей у центральному Китаї.

За словами дослідників, ця знахідка, що датується IV століттям до нашої ери в період Воюючих царств (475-221 рр. до н. е.), приблизно на століття передує раніше виявленому подібному запису таблиці множення.

Вчені застосували інфрачервоне сканування і виявили на листку слова: «п’ять помножити на сім – це тридцять плюс п’ять, чотири помножити на сім – це двадцять плюс вісім, три помножити на сім – це двадцять плюс один».

Читайте також: В Італії археологи розкопали залишки римського театру

У гробниці знайшли тисячі бамбукових аркушів, що містять понад 30 000 символів і описують багато тем: від математики, літератури і тваринництва до ліків.

Місцеві історики зауважують, що формула множення чисел була популярною уже в період Воюючих царств, коли китайські чиновники використовували її для розрахунку показників виробництва, власності та інших підрахунків.

Як повідомляв Укрінформ, у центральній провінції Китаю Хенань археологи розкопали добре збережені залишки великого палацу та господарських приміщень віком близько 4 000 років.

Фото: Jingzhou Museum/Handout via Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-