У Китаї знайшли залишки стародавнього палацу віком 4000 років

У Китаї знайшли залишки стародавнього палацу віком 4000 років

Фото
Укрінформ
У центральній провінції Китаю Хенань археологи розкопали добре збережені залишки великого палацу та господарських приміщень віком близько 4 000 років.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Йдеться про храм Чжуцю в місті Чжоукоу та стародавнє місто Сіньмі, які, як вважається, були збудовані за часів найдавнішої в історії Китаю і напівлегендарної династії Ся (2070 р. до н. е. – 1600 р. до н. е.).

Кілька років тому в цьому ж місті Сіньмі виявили руїни прадавнього міста, оточеного високим муром прямокутної форми, яке розкинулось на площі понад 17,5 гектарів. Вважається, що це велике місто з добре збереженими руїнами, побудоване в пізньому періоді культури Луншань (2800 - 1800 рр. до н.е.), знайденої в середній і нижній течії Хуанхе.

Тепер археологи виявили залишки будівлі з утрамбованим земляним фундаментом, яку вони вважають частиною стародавнього палацового комплексу міста. Нове відкриття має розміри 60 метрів у довжину та 30 метрів у ширину і займає близько 1800 квадратних метрів.

Читайте також: У Китаї знайшли гробницю віком 2200 років із вказаною датою поховання

Палацовий комплекс високий у центрі та низький з усіх чотирьох сторін, із пласкою основою та рівномірно розподіленими рядами отворів для колон.

«Враховуючи розташування отворів, ми вважаємо, що знайдений фундамент належав комплексу будинків із терасами на півдні та півночі, монастирями на сході й заході і двором у центрі», - сказав керівник розкопок історик Лі Бо.

Він розповів, що залишки утрамбованої землі також були знайдені на схід від фундаменту, який, за словами археологів, є частиною того самого будівельного кластера.

«Результати наших попередніх досліджень показали, що центрально-східна частина стародавнього міста була ядром палацового комплексу, який разом із фундаментом палацу та коридором складав правильний чотирикутник» - сказав Лі.

За його словами, нові знахідки дозволять краще зрозуміти тогочасне планування стародавніх міст і нададуть важливі матеріали для вивчення походження і розвитку палацової архітектури періоду династії Ся.

Проводячи розкопки в храмі Чжуцю, археологи знайшли понад 100 реліквій, серед яких залишки зольників (піддувал або отворів під топкою, через який проходить повітря для підсилення тяги під час горіння), ровів та архітектурних споруд. Ці артефакти відносяться до пізнього періоду культури Луншань і династії Ся.

Серед найважливіших знахідок також залишки двох круглих будівель, що складалися із земляних колон і глинобитних стін, які використовувались для зберігання зерна, подібні за структурою до комор ранньої династії Ся (понад 4 000 років тому).

Як повідомляв Укрінформ, на півночі Китаю в автономному районі Внутрішня Монголія археологи виявили залишки житлового комплексу, збудованого понад 4000 років тому.

Фото: Сіньхуа

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-