У Японії схвалили рекордний оборонний бюджет на 2024 рік

У Японії схвалили рекордний оборонний бюджет на 2024 рік

Укрінформ
Уряд Японії в п’ятницю, 22 грудня, схвалив проєкт рекордного оборонного бюджету у 7,9 трлн ієн (56 мільярдів доларів) на 2024 фінансовий рік.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Kyodo News.

Проєкт бюджету на наступний фінансовий рік, який розпочнеться в квітні, збільшився на 16,5% порівняно з попереднім рекордом у 6,8 трильйона ієн у поточному 2023 фінансовому році.

Таким чином оборонний бюджет країн зростатиме 12-й рік поспіль.

План витрат відповідає рішенню уряду Японії наприкінці минулого року про виділення 43 трильйонів ієн на оборону з 2023 по 2027 фінансовий період на тлі зростаючих викликів безпеці з боку Китаю та Росії, а також ядерних і ракетних розробок Північної Кореї.

Читайте також: Шмигаль обговорив з послом Японії продовження підтримки України

Зазначається, що Японія також має на меті подвоїти свій річний оборонний бюджет приблизно до 2% валового внутрішнього продукту країни після тривалого утримання витрат на рівні близько 1% на тлі своєї позиції, орієнтованої виключно на оборону, що прописано в післявоєнній Конституції країни.

Зокрема, близько 200 млн ієн буде використано для модифікації есмінців Морських сил самооборони, щоб вони могли нести крилаті ракети «Tomahawk».

У 2025 фінансовому році уряд Японії планує почати закупівлю 400 «Tomahawk» із дальністю ураження у близько 1600 км.

Читайте також: Данілов: Японія повертається на міжнародний ринок озброєння, для нас це важливо

Як повідомляв Укрінформ, Японія заявила в п'ятницю, що готується до відправки протиповітряних ракет Patriot до Сполучених Штатів після перегляду своїх правил експорту озброєнь. Це стало першим серйозним переглядом обмежень на експорт озброєнь в цій країні за останні дев'ять років.

Фото:  U.S. Navy/Getty/Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-