Глава МЗС Естонії закликав до реформи міжнародної правової системи

Глава МЗС Естонії закликав до реформи міжнародної правової системи

Укрінформ
Міжнародна правова система, зокрема ООН і Міжнародний кримінальний суд, потребує термінових і фундаментальних змін.

Таку думку висловив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна у колонці для The Guardian, передає Укрінформ.

За словами міністра, повномасштабне вторгнення Росії в Україну виявило недоліки в міжнародній системі, які ризикують підірвати віру людей у неї.

«Нинішня варварська агресивна війна Росії проти України не просто зламала систему. Вона використовувала деякі з її численних недоліків, щоб зруйнувати, очевидно, недосяжні норми та цінності. Якщо так триватиме, ми всі зрештою втратимо інтерес до збереження системи», - підкреслив глава МЗС Естонії.

Він зазначив, що міжнародні інституції дуже часто здаються безсилими у протистоянні найсерйознішим викликам сьогодення. У гіршому випадку вони є співучасниками їх уможливлення, вважає Цахкна. «В умовах, коли довіра стрімко зникає, вся система ризикує розвалитися. Це означатиме повернення до епохи імперій, в якій "сила робить правим", а страждають від цього всі», - вважає естонський міністр.

Цахкна наголошує на необхідності створити міжнародну систему, набагато стійкішу до агресорів та краще оснащену для боротьби з бідністю, хворобами та кліматичною кризою. «Ось чому Естонія закликає до нової глобальної розмови... Ми повинні зміцнити міжнародний порядок, заснований на правилах, визнавши його недоліки та пересвідчившись, що він краще відображає реалії 21 століття. Це включає реформу ООН», - зауважив політик.

На його думку, Раді Безпеки ООН потрібні додаткові постійні члени, щоб краще відображати сучасний світ. «Ми повинні захистити світ від тих, хто накладає вето… Тому для початку ми пропонуємо сформувати основну групу для аналізу дій Генеральної Асамблеї, коли постійний член Ради Безпеки порушує Статут ООН», - наголошує він.

«У випадку агресії Росії проти України нам потрібно терміново усунути цю слабкість зараз. Генеральна Асамблея має взяти на себе ініціативу. Вона вже неодноразово засуджувала агресію Росії проти України та погоджувалася з необхідністю відповідальності за міжнародні злочини. Щоб забезпечити виконання цього, вона має створити спеціальний трибунал для розгляду злочину агресії», - наголосив Цахкна.

Читайте також: МЗС вітає ухвалення ГА ООН резолюції щодо прав людини на окупованих РФ територіях

Глава МЗС Естонії також закликає переглянути основоположний Римський статут Міжнародного кримінального суду, щоб забезпечити включення відповідальності за злочин агресії.

Як повідомлялося, Рада Безпеки ООН не спромоглася ухвалити жодного рішення щодо російської війни проти України через позицію Росії, яка займає місце постійного члена - Радянського Союзу.

Резолюцію щодо ізраїльсько-палестинської війни Радбез зміг лише після чотирьох невдалих спроб – через більш як п’ять тижнів від початку нинішньої кризи.

Проблема реформування Ради Безпеки ООН порушувалася на щорічних дебатах високого рівня у вересні цього року, про неї говорив і Президент України Володимир Зеленський. Зокрема, наголошувалося на необхідності обмеження права вето та розширення членства в РБ.

Постійного членства в Радбезі домагаються Бразилія, Німеччина, Індія та Японія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-