ЄС продовжить дію надзвичайних заходів в енергетиці ще на рік

ЄС продовжить дію надзвичайних заходів в енергетиці ще на рік

Укрінформ
Міністри енергетики країн ЄС, які зустрічаються 19 грудня у Брюсселі у форматі Ради міністрів ЄС, розглянуть питання подальшого розвитку європейського енергосектору.

Крім того, вони продовжать ще на рік дію надзвичайних регуляторних правил з енергетичної безпеки, що були ухвалені на рівні ЄС у грудні 2022 року для захисту населення Європи від наслідків російської агресії проти України, заявила перед початком зустрічі єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я очікую, що сьогодні міністри продовжать дію надзвичайних заходів в енергетиці ще на рік. Це є необхідним через те, що, незважаючи на відносно хороший початок зими, геополітична ситуація залишається дуже вразливою. Надзвичайні заходи допоможуть захистити наших споживачів від надмірних цін на енергію, відповісти на проблеми енергетичної безпеки, а також допоможуть у прискоренні енергетичного переходу. Тож я дійсно сподіваюся, що міністри зможуть досягти цієї угоди сьогодні», – зазначила єврокомісарка.

Читайте також: Енергоощадливість: чому так важливо ділитися “світлом”

За її словами, минулого року країнам ЄС разом із міжнародними партнерами вдалося сформувати широку коаліцію з енергетичного співробітництва, тож міністри сьогодні обговорять подальший його розвиток, зокрема у підвищенні ефективності енергетики та у розвитку відновлюваних джерел.

Відповідаючи на запитання журналістів, Сімсон зауважила, що ЄС продовжить приділяти значну увагу розвитку концепції малих модульних реакторів та сформує промислову коаліцію для досліджень та виробництва у цій сфері вже на початку наступного року.

«Ми переконані, що малі модульні реактори (Small Modular Reactors, SMRs – ред.) можуть допомогти нам досягти дуже амбітної кліматичної цілі до 2040 року. Ми можемо дозволити собі такий підхід після забезпечення найвищих стандартів безпеки. Тож нам потрібно встановити правила для країн-членів, а також адаптувати до них нашу промисловість. Це пояснення того, чому ЄС планує заснувати промисловий альянс по SMRs на початку наступного року», – сказала єврокомісарка.

Вона зауважила, що розробка енергетичних установок SMRs ведеться у «багатьох регіонах світу», тож ЄС має намір підтримати свої компанії та прискорити європейські дослідження у цій сфері.

Читайте також: Європейська енергетика може потрапити в залежність від акумуляторів з Китаю

Як зазначається у повідомленні на сайті Європейської ради, продовження надзвичайних регуляторних заходів ЄС у сфері енергетики пов’язане із реагуванням на ризики у постачанні газу, щоб уникнути вразливості енергетичного ринку та нового сплеску цін на газ.

Заходи, що передбачають підвищення рівня солідарності між країнами-членами, обмеження цін на газ та покращення безпеки постачання (EU 2022/2576), були запроваджені Євросоюзом з 30 грудня 2022 року терміном на один рік. Сьогодні міністри енергетики країн ЄС розглянуть можливість продовження цих надзвичайних регуляторних правил ще на рік, до 31 грудня 2024 року.

Регуляторні правила ЄС із подолання енергетичної кризи, зменшення залежності від російського газу та розвитку відновлюваних джерел енергії (EU 2022/2577) планується продовжити на 18 місяців, до 30 червня 2025 року.

Це один регуляторний пакет (EU 2022/2578), що має на меті запобігти надмірному зростанню ціни на газ порівняно з ціновою ситуацією на світовому ринку, був застосований з 1 лютого 2023 року та за погодженням міністрів його дія може бути продовжена ще на один рік, до 31 січня 2025 року.

Як зазначається в інформації Ради міністрів ЄС, у зустрічі в режимі онлайн візьме участь міністр енергетики України Герман Галущенко, який проінформує партнерів про поточну енергетичну ситуацію в Україні під час зимового періоду та про стан енергетичної системи України.

Читайте також: Внески донорів у Фонд підтримки енергетики України сягнули €390 мільйонів

Як повідомлялося, країни ЄС надають Україні ефективну допомогу у підвищенні енергетичної стійкості в умовах війни та цілеспрямованих атак Росії проти об’єктів критичної енергетичної інфраструктури України. Це стосується постачання енергетичного обладнання, трансформаторів, запасних частин для зруйнованих під час російських обстрілів енергетичних станцій, а також поставок електрогенераторів різної потужності для забезпечення найважливіших соціальних об’єктів в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-