Обхід нафтових санкцій проти РФ: парламент Болгарії зробив перший крок до усунення лазівки

Обхід нафтових санкцій проти РФ: парламент Болгарії зробив перший крок до усунення лазівки

Укрінформ
Болгарські депутати зайнялися усуненням правових прогалин, які, за даними ЗМІ, принесли Росії понад 1 млрд євро від торгівлі нафтою.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Politico.

"Болгарські законодавці в середу зробили перший крок до скасування винятку з санкцій, який приніс Росії мільйони євро, прислухавшись до зростаючих закликів до дій", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей крок був зроблений невдовзі після того, як Politico повідомило, що з серпня по жовтень Болгарія імпортувала російську нафту за ціною, вищою за встановлену "Групою семи" та ЄС, що принесло Росії 430 млн євро у вигляді прямих податків.

Ця торгівля була легальною, оскільки Болгарія отримала єдиний у своєму роді виняток із заборони ЄС на імпорт російської нафти морським транспортом, що підпадає під дію санкцій. Євросоюз надав Болгарії виняток, щоб захистити країну від різких стрибків цін на паливо. Між тим, ця лазівка також дозволила Москві отримати значні прибутки.

"Загалом, виняток приніс Росії 2 млрд євро доходів від експорту з моменту введення санкцій, що, як оцінюється, призвело до сплати Москві 1 млрд євро податків", - повідомило брюссельське видання.

Після відповідної публікації Politico, уряд Болгарії оголосив про плани припинити користування цим винятком з-під санкцій ЄС 1 березня замість попереднього, самостійно встановленого крайнього терміну 31 жовтня. "А в середу болгарські законодавці розпочали процес перетворення цього плану на закон: економічний комітет парламенту проголосував за цю пропозицію. Однак у законопроєкті не було жодної згадки про граничні ціни", - зазначається у повідомленні.

"Якщо є лазівка, її потрібно усунути", - заявив виданню високопоставлений чиновник Єврокомісії. За його словами, якщо Болгарія хоче розв'язувати проблему, то "ми допоможемо їй".

Таку ж думку висловили й кілька дипломатів ЄС. "Всі такі лазівки повинні бути закриті якомога швидше", - сказав один з них, додавши, що будь-яка енергетична залежність від Росії "не тільки загрожує безпеці ЄС, але й додає додаткові кошти для підживлення агресивної війни Росії проти України".

Читайте також: Сербія й Болгарія добудували газопровід, щоб зменшити залежність від Росії

Як повідомляв Укрінформ, Болгарія та кілька інших країн Євросоюзу звільнені від заборони ЄС на імпорт російської сирої нафти до кінця 2024 року. Наприкінці вересня парламент Болгарії схвалив постанову про поступове припинення імпорту російської сирої нафти вже до жовтня 2024 року.

Раніше парламент Болгарії підтримав законопроєкт, згідно з яким порт "Росенець", що перебуває у концесії російської компанії "Лукойл", повернеться під контроль держави.

Згодом президент Болгарії Румен Радев направив до Конституційного суду запит на перевірку припинення цієї концесії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-