НАТО збільшує свій військовий бюджет на 12%

НАТО збільшує свій військовий бюджет на 12%

Укрінформ
Північноатлантичний альянс збільшує свій військовий бюджет на 2024 рік до 2,03 млрд євро, що на 12% більше, ніж минулого року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті НАТО.

"На засіданні Північноатлантичної ради в середу, 13 грудня 2023 року, члени Альянсу узгодили цивільний та військовий бюджети НАТО на 2024 рік. Цивільний бюджет становить 438,1 млн євро, а військовий – 2,03 млрд євро, що на 18,2% і 12% більше, ніж у 2023 році, відповідно", - йдеться у повідомленні.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане наголосив на тому, що збільшення та розширення використання спільного фінансування НАТО дозволяє членам Альянсу більш ефективно долати спільні виклики безпеці.

Цивільний бюджет НАТО забезпечує кошти на персонал, операційні витрати та витрати на програми штаб-квартири НАТО і її міжнародного персоналу. Військовий бюджет покриває операційні витрати штаб-квартири Командної структури НАТО, місій та операцій в усьому світі. Третім основним елементом спільного фінансування НАТО є Програма інвестицій в безпеку НАТО (NSIP), яка охоплює великі будівельні роботи та інвестиції в системи командування та управління. Граничний обсяг NSIP на 2024 рік становить 1,3 млрд євро, що на 30% більше, ніж у 2023 році.

"Бюджети спільного фінансування зміцнюють НАТО, забезпечуючи основні сили і засоби, сприяючи стримуванню, обороні і оперативній сумісності, а також підтримуючи консультації і прийняття рішень на найвищому рівні. НАТО прагне забезпечувати безпеку в ефективний, прозорий і фінансово відповідальний спосіб", - повідомили у пресслужбі Альянсу.

Читайте також: Україні треба мобілізувати партнерів по НАТО для перелому ситуації на фронті - дипломат

Як повідомляв Укрінформ, на Мадридському саміті 2022 року члени Альянсу домовились про спільні інвестиції в НАТО у відповідь на посилення глобальної конкуренції та загрози євроатлантичній безпеці, спричинені агресивною війною Росії проти України. На Вільнюському саміті НАТО у 2023 році лідери країн Альянсу вжили подальших заходів для посилення сил і засобів стримування і оборони НАТО та взяли на себе зобов'язання забезпечити виконання цих рішень належними ресурсами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-