Ситуація в Газі:  Гутерреш уперше скористався положенням Статуту ООН, щоб скликати Радбез

Ситуація в Газі: Гутерреш уперше скористався положенням Статуту ООН, щоб скликати Радбез

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш для обговорення ситуації в Газі уперше скористався статтею 99 Статуту ООН, яка дає йому право «доводити до відома Ради Безпеки про будь-які питання, що, на його думку, можуть загрожувати підтримці міжнародного миру і безпеки».

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, у п’ятницю члени Радбезу обговорили проєкт резолюції, підготовлений ОАЕ, яка закликає до припинення вогню в Газі.

«Закликаю Радбез докласти всіх зусиль, щоб домогтися негайного гуманітарного припинення вогню, захисту цивільного населення і термінової доставки життєво необхідної допомоги», – сказав Генсек на засіданні РБ. Він також нагадав про важливість рішення про дві держави, заснованого на резолюціях ООН і міжнародному праві, відповідно до якого Ізраїль і Палестина мають жити пліч-о-пліч в мирі і безпеці.

«Це життєво важливо для ізраїльтян, палестинців, а також для міжнародного миру і безпеки. За цим спостерігають очі всього світу – й очі історії», - сказав він.

За словами Генсека, немає жодного виправдання навмисному вбивству близько 1200 осіб, у тому числі 33 дітей, пораненню тисяч інших і захопленню сотень заручників, сказав він, маючи на увазі напад ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня. Водночас «жорстокість, до якої вдався ХАМАС, ніколи не може виправдати колективне покарання палестинського народу», додав він.

«Хоча невибіркові ракетні обстріли Ізраїлю з боку ХАМАС і використання цивільного населення як живого щита суперечать законам війни, таке поводження не звільняє Ізраїль від його власних порушень», – зазначив Гутерреш.

Він розповів, що гуманітарна ситуація в Газі погіршується з кожним днем. Регіон може охопити голод, половина людей на півночі Гази і більш як третина переміщених осіб на півдні «просто голодують», зауважив він.

Проти ухвалення резолюції про припинення вогню виступив Ізраїль.

Припинення вогню лише продовжить «правління терору» угрупування ХАМАС, наголосив постпред Ізраїлю при ООН Ґілад Ердан.

Він наголосив, що світ здригається від наслідків війни Росії в Україні. Проте нинішній Генеральний секретар ООН жодного разу не скористався статтею 99 Статуту ООН, пославшись на інші гострі конфлікти, які дестабілізували цілі регіони, зазначив Ердан.

Сполучені Штати також висловилися проти припинення вогню в Газі.

Проєкт резолюції не виносився на голосування.

Читайте також: Французький філософ: Ізраїль має розуміти, що злочини ХАМАС входили у плани Росії

Як повідомляв Укрінформ, прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан заявив, що перешкоджання постачанню гуманітарної допомоги цивільному населенню Гази може становити воєнний злочин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-