Штати можуть ввести санкції проти Туреччини за допомогу ХАМАС та РФ - WSJ

Штати можуть ввести санкції проти Туреччини за допомогу ХАМАС та РФ - WSJ

Укрінформ
Заступник міністра фінансів США з питань запобігання тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон попередив турецьких посадовців про неприпустимість підтримки ХАМАС і торговельного сприяння Російській Федерації.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації у The Wall Street Journal.

Зазначається, що, попри санкції США, спрямовані проти фінансування ХАМАС упродовж останнього десятиліття, Туреччина дозволила інвестиційним фірмам, холдинговим компаніям, брокерам з нерухомості та багатьом іншим підприємствам угруповання працювати зі Стамбула.

Окрім того, торгівля Туреччини з Росією різко зросла за останній рік, всупереч заходів експортного контролю, покликаних перекрити потік електроніки та інших комерційних товарів до РФ.

Читайте також: Туреччина хоче запустити в 2024 році перший блок АЕС, яку будує «Росатом»

Турецькі компанії та приватні особи ризикують потрапити під низку санкцій за постачання Росії багатьох товарів і послуг.

«Ми прагнемо зробити все можливе, щоб припинити все це, причому в партнерстві з Туреччиною, але готові діяти і в односторонньому порядку», - сказав Нельсон, який відвідав Анкару.

Читайте також: Туреччина збільшила експорт до Росії товарів, що можуть використовуватися у воєнних цілях - FT

Туреччина, за даними видання, грала свою гру по обидва боки у війні в Україні. Заборонила проходження військовий суден РФ для посилання російського флоту в Чорному морі, надавала Україні зброю і сприяла експорту українського зерна.

Водночас президент Реджеп Таїп Ердоган розширює економічні зв'язки з Росією, що допомагає Туреччині отримати іноземну валюту й дешеві енергоносії в період економічної турбулентності.

Порти Туреччини використовуються для обслуговування російських танкерів, які потрапили під санкції, і сприяють контрабанді зброї, а російські підставні компанії і турецькі фірми сприяли шестикратному збільшенню експорту в РФ так званих товарів подвійного призначення.

Читайте також: Туреччина прагне до відновлення міцних зв'язків з ЄС - міністр

За словами американських посадовців, Туреччина відреагувала на застереження, перекривши потоки товарів подвійного призначення до Росії, які йшли через зони вільної торгівлі країни. Але компанії натомість почали ввозити товари в Туреччину як імпорт, а потім реекспортувати їх у Росію як нібито турецькі.

Цього тижня американські посадовці зустрічалися також з керівниками турецьких банків, які мають припинити фінансування тероризму та ймовірне відмивання грошей, щоб зберегти доступ до фінансових ринків у доларах США.

Читайте також: Туреччина знову відтермінувала вступ Швеції в НАТО - Reuters

Туреччина вже входить до так званого сірого списку країн, які мають слабкі стандарти боротьби з відмиванням грошей і фінансування тероризму. Цим списком опікується глобальний фінансовий наглядовий орган – Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (Financial Action Task Force).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-