У Польщі можуть обрати нового прем’єра та уряд 11-12 грудня

У Польщі можуть обрати нового прем’єра та уряд 11-12 грудня

Укрінформ
Новий уряд Польщі, який має очолити Дональд Туск, може з’явитися після відповідних голосувань у Сеймі 11-12 грудня.

Про це під час пресконференції в середу заявив маршалок нижньої палати польського парламенту Шимон Головня, передає Укрінформ.

“Після голосування над вотумом довіри до уряду Матеуша Моравецького я оголошу перерву, під час якої чекатиму на подання кандидатів на прем’єр-міністра на другому конституційному етапі... Я очікую, що 11 грудня ми оберемо нового прем'єр-міністра”,- зазначив Головня. 

За його словами, виступ чинного прем’єра Матеуша Моравецького з програмою дій його уряду та голосування за вотум довіри до Ради міністрів відбудеться 11 грудня. Якщо Моравецький не отримає вотуму довіри для свого уряду у Сеймі, то на другому конституційному кроці право на висунення своєї кандидатури на прем’єра матиме правляча коаліція. Оскільки лівоцентристська коаліція вже визначилася з кандидатурою на прем’єра (Дональд Туск – ред.), то голосування за нового главу уряду може відбутися того самого дня або наступного. 

Головня повідомив, що у такому випадку новий прем’єр може скоротити усі визначені за Конституцією терміни на формування уряду. Відтак виступ нового прем’єра з програмою дій уряду і голосування над вотумом довіри може відбутися наступного дня, 12 грудня.

Читайте також: Блокування кордону: Туск звинуватив уряд Польщі у бездіяльності

Як відомо, 27 листопада президент Польщі Анджей Дуда призначив Матеуша Моравецького на посаду прем'єр-міністра і прийняв присягу у нового складу Ради міністрів. Від цього часу чинний глава уряду має два тижні аби заручитися підтримкою у Сеймі й отримати вотум довіри у парламенті. Якщо це йому не вдасться, а така ймовірність є дуже високою, то право на формування уряду перейде до правлячої коаліції чотирьох лівоцентристських партій (Громадянська коаліція, “Польща 2050”, Польська селянська партія і "Нова лівиця"), які разом мають 248 депутатських мандатів за мінімально необхідної кількості 231. Туск уже визначився зі складом свого уряду, але прізвища кандидатів іще офіційно не озвучувалися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-