Філіппіни пропонують розробити правила поведінки в Південнокитайському морі без участі КНР

Філіппіни пропонують розробити правила поведінки в Південнокитайському морі без участі КНР

Укрінформ
Філіппіни звернулися до сусідніх Малайзії та В’єтнаму з пропозицією обговорити розробку власного кодексу поведінки в Південнокитайському морі, оскільки укладення ширшої регіональної угоди з Китаєм впродовж багатьох років залишається без прогресу.

Про це заявив президент країни Фердинанд Маркос-молодший, передає Укрінформ і посиланням на Reuters.

Відносини Китаю та Філіппін почали деградувати після приходу до влади Маркоса-молодшого, який все частіше скаржиться на агресивну поведінку Китаю і зміцнює зв’язки зі Сполученими Штатами.

Виступаючи на Гаваях Маркос сказав, що ескалація напруженості в Південнокитайському морі вимагає від Філіппін партнерства з союзниками та сусідами, щоб підтримувати мир на цьому важливому водному шляху.

«Ми все ще чекаємо на кодекс поведінки між Китаєм і АСЕАН, але, на жаль, прогрес йде дуже повільно», - сказав Маркос.

Читайте також: Японія та Філіппіни планують посилити військову співпрацю на тлі претензій Китаю

Він повідомив, що Маніла звернулась до інших країн навколо АСЕАН, із якими у Філіппін є територіальні конфлікти, В’єтнаму та Малайзії, з пропозицією створити наш власний кодекс поведінки.

«Сподіваюся, це буде розвиватися далі і поширюватиметься на інші країни АСЕАН», - зауважив Маркос.

Китай і країни АСЕАН (Асоціації південно-східної Азії – ред.) працюють над створенням рамок для узгодження кодексу поведінки в Південнокитайському морі з 2002 року, але практично не просунулися ні за жодним напрямом. Прогресу в переговорах немає через глибокі розбіжності з Китаєм, який претендує на контрольовані рядом країн АСЕАН території в цьому морі.

Читайте також: Філіппіни кажуть, що зняли встановлений Китаєм у спірних водах плавучий бар’єр

Китай створює на підводних рифах штучні острови й будує військові об’єкти, оснащені радарами, злітно-посадковими смугами та ракетними системами, окремі з яких знаходяться вже у виключній економічній зоні Філіппін.

«Рифи, до яких китайська армія почала проявляти інтерес... для будівництва баз, підходять все ближче до берегової лінії Філіппін, - сказав Маркос. Ситуація стала більш жахливою, ніж була раніше».

Коментуючи ініціативу Філіппін, речниця МЗС КНР Мао Нін заявила, що будь-який крок, що виходить за рамки нинішнього процесу розробки кодексу, суперечить духу декларації про поведінку сторін у Південнокитайському морі і є недійсним.

Вона також наголосила, що будівельна діяльність Китаю на його власній території (якою в Пекіні вважають всі спірні морські райони – ред.) повністю підпадає під суверенітет Китаю й інші країни не мають права робити «безвідповідальні зауваження».

Читайте також: В ОП запропонували Філіппінам приєднатись до ініціативи «Зерно з України»

Минулої п’ятниці Маркос зустрічався з лідером Китаю Сі Цзіньпіном на полях форуму Азіатсько-тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско, на якій вони обговорили шляхи зниження напруги в спірних стратегічних водах після серії протистоянь цього року. Однак ситуація не зазнала змін і китайські військові продовжують агресивні й небезпечні дії проти філіппінських суден.

Як повідомляв Укрінформ, на початку цього місяця МЗС Філіппін звинуватило Китай у вторгненні до своїх територіальних вод після того, як китайське військове судно незаконно увійшло до територіальних вод Філіппін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-