Мецола: ЄС має бути готовим, аби розширитися до 30 чи навіть 35 країн

Мецола: ЄС має бути готовим, аби розширитися до 30 чи навіть 35 країн

Укрінформ
У перебігу подальшого розширення Євросоюз має бути готовим до того, що правила, дієві для 27 його членів, не будуть працювати для 30 або навіть 35 країн.

Про це у Берліні під час промови «Стан Європи 2023» в ході конференції під егідою Фонду Конрада Аденауера заявила президент Європейського парламенту Роберта Мецола, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Історія показує нам, що розширення Євросоюзу, заснованого на чітких спільних цілях, продовжує слугувати інвестицією в мир, в безпеку та заможність Європейського континенту. Це той процес, від результату якого виграють всі залучені сторони. Саме тому Європейський парламент минулого року закликав надати Україні й Молдові статус кандидатів. Це надало цим державам чітку європейську перспективу і слугувало потужним стимулом для розвитку та реформ. Ми можемо говорити про це також стосовно Албанії та всіх Західних Балкан», - сказала вона.

Читайте також: Європа не втомиться підтримувати Україну, адже альтернативи не існує - Мецола

При цьому Мецола зауважила, що сам Євросоюз має ретельно підготуватися до такого розширення та провести необхідні реформи, аби не допустити нового зволікання та розчарування у країнах-кандидатах.

«Ми маємо бути готовими й зрозуміти: те, що працює для Євросоюзу 27 країн, не буде працювати в Євросоюзі 30, 33 або 35 членів. І коли це відбудеться, ми не маємо опинитися в розпачі. Тому що для всіх цих країн обіцяна перспектива Європи – це те, що рухає людей. Уряди підносяться та падають на основі того, як ми виконуємо наші зобов’язання та обіцянки. І ми не можемо дозволити, щоб люди були позбавлені цієї надії. Це наш шлях, якщо ми хочемо, аби це був шлях до того, щоб вижити. Це непросто, але це необхідно. Слово «просто» не є критерієм дій», - підкреслила Мецола.

Читайте також: Євросоюз завершує перше десятиліття без розширення - посол ЄС

Як повідомлялося, під час виступу в Європейському парламенті президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що у сучасних геополітичних обставинах процес розширення відповідатиме інтересам усього ЄС, сприятиме поширенню стабільності, безпеки й заможності в усій Європі. Водночас ЄС має підготуватися до входження нових країн, щоб не втратити дієздатність своїх інституцій та зберегти спроможність приймати ефективні рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-