Чеська армія переозброюється на тлі війни в Україні

Чеська армія переозброюється на тлі війни в Україні

Укрінформ
Війна в Україні змушує Чехію по-новому ставитися до питань обороноздатності, модернізуючи армію.

Про це говорила міністр оборони Чеської Республіки Яна Чернохова під час виступу в парламенті у вівторок, передає Укрінформ.

«Ми допомагаємо з навчанням солдатів ЗСУ на території ЧР. Ми не лише підтримуємо Україну, яка продовжує захищатися вже 600 днів проти російської агресії - надісланий військовий матеріал у рамках плідної міжнародної співпраці був компенсований поставками матеріалу від союзників», - поінформувала міністр.

Зокрема, вона згадала 15 танків Leopard 2А4, які ФРН передала за заміну танків радянського зразку, які Прага передала Україні. У травні 2023 року Чехія замовила в Німеччини кілька танків Leopard 2A8, додала політик.

За словами Чернохової, нинішня ситуація змушує країну терміново зміцнювати обороноздатність. У 2024 році планується довести витрати на оборону до 2% тоді як у цьому році вони становлять 1,52%.

«Армія зрештою отримає те, що мала отримати ще давно», - сказала Чернохова. Напрямком переозброєння вона назвала повний перехід на західні стандарти техніки.

У цьому контексті політик зупинилася на літаках останнього покоління F-35, хоча за такі плани чеський уряд отримував чимало критики через дорогу вартість такої техніки.

Глава Міноборони Чехії навела оцінки експертів, згідно з якими F-35 є найсучаснішими системами, які можуть використовуватися аж до 2060 року на відміну від літаків попередніх поколінь. Після 2030 року в 18 країнах світу будуть на озброєнні 3457 таких літаків, з них 3088 - у державах НАТО, сказала Чернохова. У чеські Збройні сили літаки почнуть надходити «на початку наступного десятиліття».

До 2035 року на озброєнні перебуватимуть JAS-39C/D Gripen, отже, перехід буде поступовий, як свого часу від МіГ на Gripen.

Читайте також: Данія і Чехія передадуть Україні броньовану техніку та стрілецьку зброю

Окрім винищувачів безпеку повітря також забезпечуватимуть американські гелікоптери Bell. Загалом планується придбати 20 гвинтокрилів, перші два вже доставлені у військо.

Крім того, Міноборони ЧР веде перемовини з бразильською компанією Embraer щодо середнього військово-транспортного літаку.

Нагадаємо, Чехія є одною з країн, яка підтримує Україну після початку війни найбільше. Окрім ремонту та передачі техніки радянського зразку, наразі налагоджується спільне виробництво військової техніки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-