Блінкен закликав забезпечити захист цивільних у Газі під час наземної операції Ізраїлю

Блінкен закликав забезпечити захист цивільних у Газі під час наземної операції Ізраїлю

Укрінформ
Державний секретар Ентоні Блінкен зустрівся з міністром закордонних справ Саудівської Аравії принцем Фейсалом бін Фарханом аль-Саудом.

Про це повідомила пресслужба Державного департаменту Сполучених Штатів 14 жовтня, передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Зустріч відбулася в Ер-Ріяді та була присвячена наслідкам атаки угруповання «Хамас» на Ізраїль.

У своїй заяві, яку цитує Держдепартамент, Блінкен зазначив, що ХАМАС не представляє палестинський народ і «його легітимні прагнення щодо майбутнього»:

«Його (ХАМАСу – ред.) єдиним порядком денним є знищення держави Ізраїль та вбивство євреїв. І важливо, аби весь світ бачив це саме так. Це, я думаю, важливий момент для моральної ясності, коли йдеться про ХАМАС.

Читайте також: Блінкен прибув з візитом до Саудівської Аравії

Водночас державний секретар вказав на потенційну загрозу для цивільних у Смузі Гази в ході наземної операції Ізраїлю.

«У той час, як Ізраїль реалізує своє законне право захищати свій народ і намагається гарантувати, аби подібне ніколи не повторилося, критично важливо, щоб усі ми дбали про цивільних. І ми разом працюємо, щоб зробити саме це, зокрема, працюємо над створенням безпекових зон у Газі, працюємо над створенням коридорів, щоб гуманітарна допомога могла дістатися людей, які її потребують. Ніхто з нас не хоче бачити страждання цивільних осіб з будь-якої сторони, чи то в Ізраїлі, чи то в Газі, чи десь ще», – заявив Блінкен.

Зі свого боку, аль-Сауд назвав ситуацію «тривожною», також згадавши, що мирне населення страждає першим. Він наголосив, що сторони зустрічі засуджують напади на цивільних «у будь-якій формі, у будь-який час і з боку будь-кого».

Читайте також: МЗС Ізраїлю відкликало дозвіл на виїзд громадян із сектору Гази - Лубінець

«Проте зараз пріоритетом має бути припинення подальших страждань цивільного населення. І тут нам потрібно знайти спосіб швидкої деескалації ситуації, швидко відновити мир, принаймні припинити вогонь, а потім працювати над вирішенням гуманітарних проблем», – заявив він.

Голова саудівського МЗС назвав складною гуманітарну ситуацію в Газі та закликав забезпечити доступ гуманітарної допомоги.

Як повідомлялося, вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики вторглися в країну, одночасно завдаючи масованого ракетного удару.

Ізраїль офіційно оголосив стан війни.

СШАЄСУкраїна та низка інших держав засудили атаки по Ізраїлю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-