Польща заблокувала частину декларації ЄС щодо міграції - Моравецький

Польща заблокувала частину декларації ЄС щодо міграції - Моравецький

Укрінформ
Варшава у підсумковій декларації за результатами неформальної зустрічі лідерів ЄС заблокувала частину документа, що стосується міграції.

Про це заявив під час пресконференції в іспанській Гранаді після завершення неформального саміту лідерів ЄС прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

“На пленарному засіданні я дуже рішуче озвучив нашу позицію і прийняв рішення накласти вето на ту частину, яка стосувалася міграції. Це рішення з розумінням сприйняв президент Шарль Мішель. Немає запису (у підсумковій декларації – ред.) про міграцію”, - заявив Моравецький.

Він зазначив, що уряд партії “Право і Справедливість” (PiS) є єдиним гарантом запобігання і недопущення хвилі нелегальної імміграції, яку “ЄС хоче розподілити та розмістити в усій Європі, також і в Польщі”.

Моравецький наголосив, що необхідною є рішуча боротьба з контрабандистами людей і тими, хто їх допомагає.

Глава польського уряду наголосив, що польське вето в цьому питані призвело до того, що процес розподілу нелегальних мігрантів не відбуватиметься таким чином, яке це пропонувалося до сьогодні.

Читайте також: Моравецький: Польща не боїться диктату Брюсселя і Берліна у питанні розподілу нелегальних мігрантів

Польський прем’єр запропонував план з п’яти пунктів щодо протидії нелегальній міграції до ЄС. Він передбачає, зокрема, посилений захист зовнішніх кордонів ЄС і боротьбу з контрабандистами людьми.

Між тим, президент Франції Емманюель Макрон заявив після саміту у Гранаді, що, хоча Польща та Угорщина заблокували параграф про нелегальну міграцію у підсумковій декларації, це не означає, що кінцеве порозуміння у цій справі буде заблоковано. Він зазначив, що це рішення неможливо заблокувати, воно прийматиметься кваліфікаційною більшістю.

Як повідомлялося, Єврокомісія підготувала так званий міграційний пакт, що передбачає систему "обов’язкової солідарності". Вона полягає у тому, що країни або приймають іммігрантів, або мають заплатити близько 20 тис. євро за кожну особу, яку не впускатимуть до своєї країни. Проти міграційного акту, крім Польщі, виступає також Угорщина.

Читайте також: У Німеччині вважають, що свобода пересування в Шенгенському просторі - під загрозою

Лідери європейських країн, які провели 6 жовтня в Гранаді (Іспанія) неформальне засідання Європейської Ради, прийняли підсумкову декларацію, в якій визнали процес розширення ЄС інвестицією у мир, заможність та стабільність усього Європейського континенту.

Фото: Polsat News

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-