США проти силових рішень у конфлікті Вірменії й Азербайджану - Блінкен

США проти силових рішень у конфлікті Вірменії й Азербайджану - Блінкен

Укрінформ
Сполучені Штати закликали Азербайджан і Вірменію утриматися від силових дій та повернутися до дипломатії в питанні Нагірного Карабаху, а також забезпечити гуманітарний доступ до регіону.

Про це заявив під час пресконференції в Нью-Йорку державний секретар США Ентоні Блінкен, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми хочемо чітко наголосити, що застосування сили є неприйнятним і суперечить зусиллям, які ми докладаємо», - сказав глава американської дипломатії.

Він нагадав, що впродовж останнього тижня мав нагоду поспілкуватися з прем’єр-міністром Вірменії Пашиняном і президентом Азербайджану Алієвим та висловити глибоку стурбованість США у зв’язку з останніми подіями в Нагірному Карабаху.

Блінкен назвав важливим, що обидві країни докладали зусиль, аби знайти взаємоприйнятний і гідний мир у регіоні: «Це те, що відповідає інтересам і Азербайджану, і Вірменії. Обидві сторони інвестували в це, включно з президентом Алієвим і прем’єр-міністром Пашиняном, і це те, над чим ми працювали разом з Євросоюзом».

Читайте також: Алієв заявив про відновлення суверенітету Азербайджану після операції у Карабаху

За словами Блінкена, останній розвиток подій суперечить цим зусиллям. Він також зауважив, що «справедливий і міцний мир, над яким ми працюємо, принесе величезну користь для обох країн у регіоні, а також, я вважаю, значну зміну на краще після трьох років конфлікту».

Держсекретар США також висловив занепокоєння у зв’язку з погіршенням гуманітарної ситуації для населення Нагірного Карабаху, наголосив на необхідності забезпечити доступ гуманітарних організацій до всіх, хто потребує допомоги.

Блінкен підкреслив, що Сполучені Штати перебувають у тісному контакті з усіма сторонами, аби повернутися до переговорів.

Читайте також: Азербайджан обіцяє амністію для вірменів Карабаху, які складуть зброю

Як повідомляв Укрінформ, міноборони Азербайджану 19 вересня оголосило про початок «антитерористичних заходів локального характеру в Карабаху». Баку зажадав виведення військ Вірменії та розпуску «режиму сепаратистів». Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів засідання Ради безпеки, де обговорювали «широкомасштабні військові дії» у Карабаху. Пізніше МЗС Вірменії оприлюднило заяву, в якій звинуватило Азербайджан у вчиненні «етнічної чистки».

Згідно з домовленостями, розташовані у Карабаський районі Азербайджанської Республіки формування збройних сил Вірменії та незаконні вірменські збройні формування складають зброю, залишають бойові позиції та повністю роззброюються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-