У Польщі затримали двох росіян за поширення «вагнерівської» пропаганди

У Польщі затримали двох росіян за поширення «вагнерівської» пропаганди

Укрінформ
У Польщі затримали двох громадян Росії за поширення пропаганди ПВК «Вагнер» і звинуватили їх у шпигунстві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський повідомив у понеділок на платформі Х (колишній Твіттер), що двоє росіян поширювали пропагандистські матеріали у Кракові та Варшаві. Додаткових деталей політик не надав.

Пізніше уповноважений уряду у справах безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин повідомив, що за наявними доказами, чоловіки діяли за завданням російських спецслужб. Вони постійно документували свої пересування, фотографуючи місця, обклеєні пропагандистськими матеріалами. Загалом у Варшаві та Кракові вони розклеїли близько 300 листівок. За виконання завдання вони отримували винагороду від російської сторони. Розмір нагороди міг становити близько 20 000 злотих (майже $5 тис.).

Затриманим чоловікам вже висунули обвинувачення, пов’язані, серед іншого, з діяльністю закордонної розвідки проти Польщі, але також з популяризацією збройної організації, яка має на меті ведення терористичної діяльності. Затриманим також висунули обвинувачення, пов’язані з підтримкою збройної агресії Російської Федерації проти України. За рішенням суду вони були взяті під тимчасовий арешт на 3 місяці. Обом підозрюваним загрожує до 10 років позбавлення волі.

Жарин оцінив, що діяльність цих двох чоловіків є елементом гібридної та психологічної війни проти польського суспільства.

Останніми тижнями влада Польщі та Балтійських країн попереджувала про зростаючу загрозу безпеці з боку авторитарного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який прихистив російських найманців ПВК «Вагнер», йдеться у повідомленні.

Читайте також: Наєв: «Вагнерівці» у Білорусі – небезпека, але ще не загроза

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок командувач Об’єднаних Сил ЗСУ Сергій Наєв розповів, що застосування ПВК "Вагнер" на території прикордонних районів Польщі та Литви не виключається.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-