США хочуть, аби Глобальний Південь та Африка закликали Росію повернутися до «зернової угоди»

США хочуть, аби Глобальний Південь та Африка закликали Росію повернутися до «зернової угоди»

Укрінформ
Президент Сполучених Штатів Джо Байден і Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) зосереджені на тому, щоб підштовхнути країни Глобального Півдня, аби ті закликали Росію повернутися до Чорноморської зернової ініціативи.

Про це заявила адміністраторка USAID Саманта Пауер в ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє Укрінформ.

«Я і президент Байден зараз зосереджені на тому, щоб підштовхнути країни – зокрема, Глобального Півдня, Африки – самим закликати Росію повернутися в угоду. Я знаю, що для багатьох українців це прозвучить наївно, особливо після атак у вівторок і середу», – сказала вона.

Читайте також: Кулеба обговорив з керівництвом Пакистану відновлення зернової ініціативи

Пауер назвала альтернативні маршрути – залізницею, Дунаєм, автошляхами, – застерігши, що вони не повністю компенсують те, що було раніше.

На переконання адміністраторки USAID, дешевше буде експортувати будь-що Чорним морем, якщо люди, які керуватимуть кораблями, і страхові компанії матимуть згоду Росії.

«Це було дуже дорого і в минулому році в рамках дії Чорноморської зернової ініціативи, але порівняно з тим, як це буде, коли не буде згоди Росії, і російські військові кораблі будуть обстрілювати (судна із зерном – ред.) крилатими ракетами, це буде значно більш ризикованим, тому завжди краще, якщо політичний і дипломатичний тиск принесе результат, і ми отримаємо згоду», – зауважила Пауер.

Як повідомляв Укрінформ, у порту "Чорноморськ" було знищено 60 тис. т зерна внаслідок обстрілів у ніч проти 19 липня портової інфраструктури, задіяної у зерновій ініціативі.

Читайте також: Кулеба закликав ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових

Президент Володимир Зеленський провів у вівторок, 18 липня, засідання Ставки, на якому розглядалися питання морського експорту зерна та безпеки портів.

Російська сторона у понеділок, 17 липня, надіслала Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження зернової угоди та де-факто припинила її дію.

Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини й Росії.

Дію угоди кілька разів продовжували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-