Китай виступає проти втручання НАТО в Азійсько-Тихоокеанський регіон

Китай виступає проти втручання НАТО в Азійсько-Тихоокеанський регіон

Заява
Укрінформ
Китай рішуче виступає проти руху НАТО на схід до Азійсько-Тихоокеанського регіону і попереджає про рішучу відповідь на будь-які дії, що загрожуватимуть правам та інтересам Пекіна.

Про це йдеться в заяві Представництва КНР при Європейському Союзі з приводу формулювань комюніке саміту НАТО в Вільнюсі щодо Китаю, передає Укрінформ.

Китайська сторона заявила, що зміст комюніке, пов’язаний із Китаєм, «безпідставно спотворює позицію та політику Китаю і навмисно дискредитує Китай».

«Ми рішуче виступаємо проти цього та відкидаємо це», - наголосили в дипмісії.

Читайте також: У США керівника аналітичного центру звинуватили у незаконній діяльності на користь Китаю

На думку Пекіна, неодноразові згадки в комюніке саміту про те, що НАТО це ядерний альянс, призведуть лише до посилення напруженості в Азійсько-Тихоокеанському регіоні і це, за словами дипломатів, викликає глибоку стурбованість Китаю.

«Ми заявляємо НАТО, що Китай твердо захищатиме свій суверенітет, безпеку й інтереси розвитку та рішуче протистоятиме «розширенню НАТО на схід до Азіатсько-Тихоокеанського регіону», - ідеться в заяві.

Читайте також: Китай сподівається, що США скасують підвищені мита на товари з КНР

Китайська сторона також попередила, що «будь-які дії, які завдаватимуть шкоди законним правам та інтересам Китаю, отримають рішучу відповідь».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив на саміті у вівторок, що Китай все більше кидає виклик міжнародному порядку, заснованому на правилах, і що партнери по Альянсу повинні продовжувати вести діалог із Пекіном.

Від Азіатсько-Тихоокеанського регіону на дводенному саміті у Вільнюсі беруть участь лідери Японії, Південної Кореї, Австралії та Нової Зеландії.

Читайте також: Глава Мінфіну США застерегла Китай від допомоги Росії у війні

Як повідомляв Укрінформ, глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після «виконання умов».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-