Ердоган погодився розблокувати вступ Швеції до НАТО — Столтенберг

Ердоган погодився розблокувати вступ Швеції до НАТО — Столтенберг

Укрінформ
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погодився передати турецькому парламенту протокол про приєднання Швеції до НАТО. Раніше Туреччина гальмувала вступ Швеції, оскільки Стокгольм давав притулок курдським бойовикам і дозволяв спалення в себе Корану.

Про це у твіттері написав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає Укрінформ.

Він розповів, що напередодні саміту НАТО у Вільнюсі організував зустріч із президентом Туреччини та премʼєр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном. Зрештою, Ердоган погодився передати до Великих національних зборів Туреччини протокол про приєднання Швеції до Альянсу.

«Це історичний крок, який робить усіх членів Альянсу сильнішими та безпечнішими», — наголосив Столтенберг.

Читайте також: Держдеп про «умови» Ердогана: членство Швеції в НАТО не пов’язане з прагненням Туреччини до ЄС

Як повідомлялося, Туреччина заблокувала заяву Швеції на вступ до НАТО, яку Стокгольм подав ще в травні 2022 року, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Анкара звинувачувала Швецію в недостатній боротьбі з тероризмом. Президент Реджеп Ердоган закликав Стокгольм видати людей, яких він вважає терористами, включно з курдами та іншими, хто підтримав спробу державного перевороту проти нього у 2016 році. 

У червні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом у Стамбулі заявив, що Швеція виконала свої зобов'язання для вступу в Альянс.

Фото: twitter.com/jensstoltenberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-