У Швеції готують закон, що має переконати Туреччину зняти вето на вступ до НАТО

У Швеції готують закон, що має переконати Туреччину зняти вето на вступ до НАТО

Укрінформ
Нове антитерористичне законодавство, що набуде чинності цього тижня, має відкрити шлях Швеції до вступу в НАТО найближчими тижнями та до подолання вето Туреччини, заявив сьогодні міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

«Це нове законодавство закриє лазівку в нашому вже існуючому антитерористичному законодавстві», – сказав Більстрем журналістам у Лулео, північна Швеція.

«Швеція раніше не забороняла участь у терористичній організації. Зараз ми це зробимо», - додав міністр.

Раніше Туреччина заявляла, що Швеція переховує членів бойових угруповань, які Анкара вважає терористичними.

Читайте також: Штати сподіваються, що Швеція стане членом НАТО до саміту в Вільнюсі

Нове законодавство, яке, за словами Більстрема, доповнює зобов’язання Швеції, взяті у Мадриді, забороняє організацію зборів або надання матеріально-технічної чи фінансової допомоги чи навіть їжі забороненим групам.

Таким чином, уряд Швеції сподівається, що йому вдасться переконати новообраного президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана дати зелене світло членству в НАТО до липневого саміту альянсу у Вільнюсі.

Туреччина, зокрема, хоче, щоб Швеція притягнула до відповідальності осіб, які вивісили прапор Робітничої партії Курдистану (РПК) на будівлі парламенту в Стокгольмі під час турецьких виборів.

Як повідомляв Укрінформ, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну нейтральні Швеція та Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО. Під час Мадридського саміту в червні 2022 року країни отримали запрошення приєднатися до Альянсу від усіх 30 членів. Водночас у Мадриді був підписаний Тристоронній меморандум, що відобразив занепокоєння Туреччини станом боротьби з тероризмом у Фінляндії та Швеції.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що вимагатиме пояснень від Угорщини, чому вона затримує ратифікацію шведської заявки на вступ до НАТО.

Читайте також: Швеція підтримуватиме Україну на шляху до членства в ЄС - прем'єр

Глава МЗС Швеції Тобіас Більстрем заявив, що країна зробила все належне за Тристороннім меморандумом, що був підписаний із Туреччиною та Фінляндією під час торішнього саміту НАТО в Мадриді, та розраховує на швидку ратифікацію протоколу про входження країни до НАТО парламентами Туреччини та Угорщини.

4 квітня Фінляндія офіційно стала членом НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-