ЄС засуджує угоду про переміщення російської ядерної зброї в Білорусь

ЄС засуджує угоду про переміщення російської ядерної зброї в Білорусь

Заява
Укрінформ
Європейський Союз засуджує угоду Росії та Білорусі щодо розміщення російських ядерних боєголовок на території РБ, оскільки це призведе до надзвичайно небезпечної ескалації.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, передає Укрінформ.

«Це рішення суперечить зобов'язанням, які Росія взяла на себе за Будапештським меморандумом, згідно з яким Білорусь ліквідувала всю ядерну зброю на своїй території, а також суперечить зобов’язанням, взятим у Спільній заяві лідерів п'яти ядерних держав від 3 січня 2022 року про те, що ядерна війна не може бути виграна і ніколи не повинна вестися. Ми закликаємо Росію дотримуватись цих зобов'язань», - йдеться у заяві.

За словами Борреля, білоруський режим є співучасником незаконної та неспровокованої агресивної війни Росії проти України.

«Ми закликаємо білоруську владу негайно припинити підтримку агресивної війни Росії проти України та скасувати рішення, які можуть лише сприяти зростанню напруженості в регіоні та підривати суверенітет Білорусі», - наголошується у заяві.

Читайте також: Розміщення ядерної зброї в Білорусі вкотре доводить безвідповідальність РФ - Держдеп

Боррель додав, що будь-яка спроба подальшої ескалації ситуації зустріне рішучу і скоординовану реакцію.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер міністри оборони Білорусі та Росії Віктор Хренін та Сергій Шойгу підписали документи щодо розміщення нестратегічної ядерної зброї на території Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-