Посол застеріг від поділу турецьких політиків на прозахідних і просхідних - тут своє «лекало демократії»

Посол застеріг від поділу турецьких політиків на прозахідних і просхідних - тут своє «лекало демократії»

Укрінформ
Посол України в Туреччині Василь Боднар застерігає від поділу турецьких політиків на прозахідних і просхідних або на лібералів і консерваторів, оскільки це не враховує східних особливостей.

Про це він сказав під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Насправді, розкрутка теми, що це прозахідні і демократичні, а це проросійські чи це ліберальні, а це консервативні – це дуже умовно і робиться під лекало традиційної західної демократії, яка не враховує східних особливостей», - заявив український дипломат.

Зокрема, за його словами, Партія справедливості і прогресу, яку очолює чинний президент Реджеп Тайїп Ердоган, має правоконсервативний ухил з ісламською платформою, але впродовж останніх 20 років вона досить сильно змінилась.

«Вони в 2010-х роках багато зробили для досягнення прогресу в діалозі з ЄС і в частині партії були дуже прогресивні, ліберальні демократи, які робили серйозні реформи. Потім поступово цей дискурс партії зійшов до більше такого націоналістичного виміру», - пояснив Боднар.

Читайте також: «Зернова угода» не передбачає виконання вимог Росії - посол Боднар

Він наголосив, що в турецькому дискурсі націоналізм слід тлумачити як державність і не порівнювати його з правим націоналізмом.

«Говорити про те, що одні (політики у Туреччині - ред.) прозахідні, інші просхідні - це неправда. Я нагадаю, що Республіканська народна партія, яка зараз в опозиції до Ердогана, перебувала при владі тривалий час. Були періоди, коли було однопартійне правління. Вони проводили політику виключної орієнтації на турецький інтерес. Не було ні впливу Заходу, ні Сходу», - акцентував посол.

На його думку, зараз ідеться про протистояння турецької опозиції з Ердоганом, щоб змінити владу, а консервативно-націоналістичні сили концентруються більше навколо збереження формату урядової коаліції.

Як повідомлялося, другий тур виборів президента Туреччини відбудеться 28 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-