Президент Зеленський у ФРН: разом переможемо і повернемо мир в Європу

Президент Зеленський у ФРН: разом переможемо і повернемо мир в Європу

Укрінформ
Попри дещо «нервовий» початок візиту Президента України в Німеччину, є всі підстави вважати його результати дуже успішними

Зеленський за час повномасштабного російського вторгнення спочатку взагалі не залишав Батьківщину, що цілком зрозуміло, але згодом відбулися поодинокі важливі візити в окремі країни, які щораз були пов’язані з важливими подіями або необхідними зустрічами й переговорами. І щораз вони були «сюрпризами» – громадськість дізнавалася про них по факту приїзду українського лідера.

Інформацію про можливий візит Зеленського в Німеччину «злили» німецькі ЗМІ, а їм – якісь анонімні джерела в поліції. Виникла певна дипломатична напруженість. Київ, подейкують, висловив своє обурення, в берлінській поліції стали шукати «зрадника» та проводити внутрішнє розслідування. Речники змушені були терпляче відповідати на нескінченні запитання журналістів: «Нічого нового стосовно візиту сказати не можемо». У посольствах обох країн були готові до будь-якого сценарію.

БЕЗПЕКА ПОНАД УСЕ

Згаданий представник поліції Берліна сам розповідав журналістам, що Зеленський є персоною, забезпечення безпеки якої є першочерговим завданням. Тим більше, що інформація про візит з’явилася після інциденту з дроном над кремлем та прямих погроз окремих російських «політиків» на адресу українського лідера.

Фото: Офіс Президента

Акредитацію журналістів провели в рекордні строки (а представників ЗМІ, які хотіли висвітлити візит, виявилося так багато, що довелося проводити пресконференцію в іншому холі Відомства канцлера).

Заходи безпеки насправді були безпрецедентними: окремі перепустки, кілька поліцейських кордонів, сек’юріті на місцях, гелікоптери над урядовим кварталом, снайпери на дахах, перекриття цілої ділянки річки Шпрее.

Бувалі репортери, які висвітлюють візити світових лідерів, ділилися враженнями: «Більш суворо, аніж для Нетаньягу та Обами»...

Прибув Зеленський у Берлін з Риму після опівночі неділі літаком Airbus A319 Люфтваффе, який супроводжували 2 винищувачі Eurofighter. З аеропорту гелікоптером, як стверджують ЗМІ, він був доставлений до одної з резиденцій Міноборони. Очевидно, від опції готелю, як спочатку планувалося, вирішили відмовитися. Після завершення берлінської програми Президент знову ж таки гелікоптером дістався до аеропорту.

СПІЛЬНА СТАВКА

Берлінська програма розпочалася із зустрічі з федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром, якому, попри певні «непорозуміння» в минулому, Зеленський подякував за «особисту підтримку». Про це він написав у пам’ятній книзі палацу Бельвю.

Фото: Офіс Президента

«У найважчий час сучасної історії України Німеччина довела, що є нашим справжнім другом і надійним союзником, рішуче стоячи на боці українського народу в боротьбі за захист свободи та демократичних цінностей. Разом ми переможемо і повернемо мир у Європу», — написав Зеленський.

Взаєморозуміння, дружнє звернення на «ти» можна було спостерігати на переговорах Зеленського з канцлером ФРН Олафом Шольцем, який зустрів гостя з військовими почестями. На пресконференції після переговорів лідери були цілком задоволені один одним: Шольц очевидно радів з того, що може оголосити про найбільший пакет військової допомоги для ЗСУ на суму 2,7 млрд євро, Зеленський – з того, що Німеччина зрештою, схоже, позбулася своїх табу та готова до лідерської ролі в протистоянні імперським амбіціям росії. Невипадково роспроп з усіх меседжів візиту обрав те, що Шольц «виступає проти миру на російських умовах».

Фото: Офіс Президента

І це вони ще не знають, про що йшлося на зустрічі Зеленського із членами Кабінету з питань безпеки Німеччини... Подія без перебільшення неординарна.

До слова, деякі учасники цієї зустрічі, зокрема, міністри оборони Борис Пісторіус та фінансів Крістіан Лінднер, прийшли послухати пресконференцію.

Фото: Офіс Президента

А ще Зеленський і Шольц підписали спільну декларацію щодо підтримки України та тиску на російську федерацію. кремлю варто уважно перечитати всі 13 пунктів цього документу, але навряд чи їм сподобається.

ЄВРОПЕЙСЬКА ПРЕМІЯ

Однозначно не сподобалось російським денацифікаторам і завершення Шольцем його промови на врученні українському Президенту Європейської премії Карла Великого в Аахені. «Україна тут, Україна – це Європа! Слава Україні!», – сказав канцлер ФРН українською. Уперше, наскільки я пам’ятаю.

Уперше було й те, що премія була присуджена народу та його лідеру – українському народу та Володимиру Зеленському за внесок у справу об’єднання Європи.

Церемонія вийшла щира, зворушлива. Присутні на ній були керівники ЄС, прем’єр Польщі Матеуш Моравецький, окремі лауреати минулих років. Цікаво, чому не було серед них лауреатки 2008 року Ангели Меркель…

Зеленський у своїй промові зробив кілька важливих меседжів. Під час виступу, коли Президент описував звірства росіян в Україні, футляр з премією, який стояв на спеціальній підставці біля трибуни, раптово впав. Зеленський – зі словами: «росіяни…» – відійшов від трибуни і повернув футляр на місце.

Відвідання Аахена було присвячене не лише отриманню престижної премії, яку вручають з 1950 року видатним особистостям за внесок у європейські справи. Поблизу цього міста є військова база, на якій проходять навчання українські герої. З тим, як триває процес опанування західною технікою українськими воїнами, Зеленський із Шольцем і ознайомилися.

Після початку війни Володимир Зеленський і Олаф Шольц зустрічалися тричі, але нинішній візит став першим після проголошення німецьким канцлером «поворотного пункту». Короткий, менше доби, візит став дуже важливим і насиченим. Німеччина є наразі лідером серед держав ЄС у наданні Україні всебічної підтримки. Німецька зброя уже рятує життя багатьом українцям і наближає Перемогу, майбутня співпраця в галузі ВПК відкриває добрі перспективи, а німецькі інвестиції допоможуть відбудувати українську економіку.

Наступною зупинкою європейського турбо-турне Президента України став Париж.

Ольга Танасійчук, Берлін

Фото: автора та Офісу Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-