Китай заявив, що протистоятиме зовнішньому втручанню у справи країн Центральної Азії

Китай заявив, що протистоятиме зовнішньому втручанню у справи країн Центральної Азії

Укрінформ
Китай рішуче підтримуватиме країни Центральної Азії у захисті їхнього національного суверенітету, незалежності й територіальної цілісності і протистоятиме будь-якому зовнішньому втручанню у їхні внутрішні справи.

Про це заявив міністр закордонних справ Цінь Ган під час зустрічі зі своїми колегами з Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану в китайському місті Сіань, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Китай рішуче підтримуватиме країни Центральної Азії у захисті національного суверенітету, незалежності, безпеки і територіальної цілісності, підтримуватиме країни у самостійному виборі шляхів розвитку в світлі їхніх національних умов і рішуче протистоятиме будь-якому зовнішньому втручанню у внутрішні справи центральноазійських держав», - сказав Цінь перед початком четвертої зустрічі глав МЗС у форматі «С+С5» – Китаю і країн Центральної Азії.

Він додав, що Пекін також посилить комунікацію та співпрацю з країнами регіону на багатосторонніх міжнародних майданчиках, зокрема, в рамках ООН і Шанхайської організації співробітництва (ШОС).

Очільники зовнішньополітичних відомств п’яти країн, зі свого боку, зазначили, що розвиток зв’язків із Китаєм є пріоритетним напрямом їхньої дипломатії, зважаючи на життєво важливий міжнародний вплив Китаю та можливості, які відкриває для Центральної Азії китайська модернізація.

Читайте також: Китай направить до Києва спецпредставника для врегулювання «кризи в Україні»

П’ять країн також висловили підтримку низці глобальних ініціатив і пропозицій, висунутих Китаєм, та погодилися із законністю позиції Китаю стосовно питань, пов’язаних із Тайванем, Сіньцзяном і Тибетом.

У контексті перспектив двостороннього співробітництва з КНР сторони домовилися зміцнити співпрацю за усім спектром відносин - від торгівлі, економіки та інвестицій до регіонального співробітництва й міжлюдських стосунків.

Так, Китай і Казахстан підпишуть угоду про безвізовий режим поїздок громадян. Киргизстан, Таджикистан і Туркменістан співпрацюватимуть із Китаєм у створенні культурних центрів.

Таджикистан розширить співпрацю з Китаєм за напрямом створення індустріальних парків, перший із яких будується в Таджикистані, а Узбекистан сподівається використати китайський досвід для боротьби з бідністю та впровадження інновацій.

Читайте також: Зеленський: Вплив Китаю може повернути силу принципам, на яких має триматися мир

Як відомо, від моменту розпаду срср і до останнього часу в п’яти державах Центральної Азії значний вплив на політичні еліти, економіку й суспільне життя зберігала росія, маніпулюючи ними у власних інтересах. При цьому москва намагалася приховано перешкоджати проникненню Китаю в країни регіону, який продовжує вважати сферою свого впливу.

З початком повномасштабного вторгнення в Україну росія стрімко втрачає позиції в Центральній Азії, держави якої все більше орієнтуються на Китай який, на відміну від рф, пропонує їм інвестиції, економічний та інноваційний розвиток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-