Як бізнесу отримати держдопомогу на відновлення виробництва - роз’яснення Лубінця

Як бізнесу отримати держдопомогу на відновлення виробництва - роз’яснення Лубінця

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надав роз’яснення, як мікро-, малому та середньому бізнесу отримати допомогу від держави на відновлення частково або повністю зруйнованих внаслідок бойових дій виробничих потужностей.

Як передає Укрінформ, про це омбудсмен написав у Телеграмі.

“14 жовтня 2022 уряд ухвалив рішення про розширення державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, відповідно до якого держава надаватиме фінансову підтримку мікро-, малому та середньому бізнесу на відновлення частково або повністю зруйнованих внаслідок бойових дій виробничих потужностей”, - нагадав він.

За словами Лубінця, підприємства зможуть отримати допомогу від держави у вигляді компенсації відсотків за кредитами, отриманими на відбудову виробництва. Рішення сприятиме відновленню виробничого та експортного потенціалу України та економіки держави в цілому.

Отже, підприємці зможуть отримати кредит на відновлення виробничих потужностей під 9% терміном до 5 років на суму до 60 млн грн (без урахування раніше виданих кредитів за програмами держпідтримки), зауважив омбудсмен.

Виконання зобов'язань за такими кредитами частково (до 80%) буде забезпечуватись державною гарантією.

Кредит можна отримати, якщо:

  • виробничі потужності підприємства зруйновані повністю чи частково, або викрадені внаслідок війни чи окупації (підтверджено документально);
  • підприємство здійснювало господарську діяльність протягом року до широкомасштабного наступу рф (підтверджено даними річної фінансової звітності станом на 01.01.2022);
  • відновлювальні виробничі потужності розташовані не ближче 50 км від зони бойових дій, не перебувають під окупацією.

Крім того, українські підприємства, розташовані у зоні активних бойових дій, можуть отримати державну допомогу в переміщенні потужностей до західних областей України.

Читайте також: Мінекономіки планує розширити програму «Доступні кредити 5-7-9%»

Лубінець підкреслив, що програмою може скористатися будь-яке підприємство, яке знаходиться у зоні ризику та активних бойових дій. Учасником може бути не лише велике виробництво, але й малий бізнес із 10-20 людьми у штаті.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства фінансів станом на 27 березня 2023 року, з моменту старту програми “Доступні кредити 5-7-9%” суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків кредити на 185,58 млрд грн, із них за останній тиждень – на 1,6 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-