Поляки найбільше не люблять росіян, симпатія до українців значно зросла

Поляки найбільше не люблять росіян, симпатія до українців значно зросла

Опитування
Укрінформ
За останній рік різко зменшилася симпатія поляків до росіян, натомість значно зросла до українців, яка досягла рекордних показників.

Про це йдеться в опитуванні Центру досліджень громадської думки (CBOS), проведеному в лютому в Польщі, передає Укрінформ із посиланням на Onet.pl.

Згідно з опитуванням, поляки найбільше люблять американців (68%), італійців (61%) та англійців (60%), рівень негативного ставлення до них становить лише 8-11%. 

Високий рівень cимпатії спостерігається до сусідів Польщі – чехів і словаків (по 54%), а також українців (51%). При цьому позитивне ставлення до українців значно зросло за останній рік - на 10%, що є рекордно високим в історії проведення таких опитувань (з 1993 року – ред.). Як зазначають експерти CBOS, за останній рік, крім українців, значно зросла симпатія поляків також до англійців та американців (на 9-10%).

Читайте також: Канада продовжила тимчасову міграційну програму для українців

Найбільшу антипатію у поляків викликають росіяни (82%), яким симпатизують лише 6% польського суспільства. Крім того, високий рівень антипатії спостерігається до арабів (59%), білорусів (51%), ромів (50%), яким симпатизують лише 15-19%.

Як зазначають автори дослідження, за останній рік "радикально" погіршилося ставлення до росіян.

“За останній рік відсоток людей, які заявляють про свою неприязнь до них, зріс з 38% до 82%, а частка людей з позитивним ставленням впала з 29% до 6%. Ще ніколи за останні три десятиліття, коли ми ставимо ці питання, ставлення до будь-якої нації не змінювалося так сильно за один рік”, - констатують у CBOS.

Читайте також: Грошову допомогу від Норвегії отримають ще 50 тисяч українців

Крім того, автори дослідження звертають увагу на значне зростання за останній рік антипатії до угорців, яке є найвищим в історії – 36%, симпатизують їм 27% респондентів.

Опитування CBOS проведено 6-19 лютого змішаними методами на вибірці 982 дорослих поляків. Дане опитування проводиться центром з 1993 року. За 30 років рівень симпатії до українців серед поляків зріс з 9% до 51%, натомість антипатії впав з 65% до 17%.

Фото: Jacek Dyląg/Unsplas

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-