Австрія закликала Сербію долучитися до санкцій ЄС проти росії

Австрія закликала Сербію долучитися до санкцій ЄС проти росії

Укрінформ
Глава МЗС Австрії Александер Шалленберг закликав Сербію, яка прагне стати членом ЄС, приєднатися до санкцій Євросоюзу.

Про це він заявив під час спільної з міністром закордонних справ Сербії Івіцею Дачичем пресконференції у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

"Я вітаю те, що Сербія мала раніше дуже чітку позицію в Генеральній Асамблеї ООН із засудження цього нападу (росії на Україну – ред.). І ми сподіваємося - і тут я також представляю європейську позицію, - що Сербія також приєднається до санкцій. Той, хто хоче стати членом Європейського Союзу, не може стояти осторонь з точки зору зовнішньої політики в такому ключовому питанні", - заявив Шалленберг.

Він підкреслив, що жорстокий напад росії на Україну має "жахливий шкідливий вплив на весь регіон". "Ми не повинні думати, що погляд путіна спрямований лише на одну країну, а саме Україну. Сербія як найбільша країна на Західних Балканах несе особливу відповідальність", - вважає Шалленберг.

За його словами, позиція Австрії "дуже чітка" і полягає у тому, що "у випадку такого грубого нападу на основи Статуту ООН – на принцип заборони застосування сили та поваги до територіальної цілісності інших країн – не може бути ніякої рівновіддаленості".

Читайте також: Шалленберг: Оманливо думати, що Європі вдасться розірвати усі зв’язки з росією

Глава МС Австрії вбачає схожість між нападом рф на Україну і вторгненням Іраку під керівництвом Саддама Хусейна в Кувейт, після якого була резолюція РБ ООН, операція "Буря в пустелі", і "міжнародна спільнота спільно діяла, щоб звільнити Кувейт". Але тепер напад на іншу країну вчинила країна-постійний член РБ ООН, і це сильно ускладнює ситуацію, зазначив Шалленберг.

Як повідомляв Укрінформ, у січні міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич заявив, що Сербія до цього часу не приєдналася до санкцій Заходу проти москви, оскільки влада вважає, що це не буде в інтересах країни.

Міністр економіки Сербії Раде Баста у березні наголосив на необхідності запровадження Сербією санкцій проти росії через її війну проти України та закликав уряд висловитися з цього приводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-