путін навряд чи зміг забезпечити партнерство з Китаєм, на яке він сподівався – ISW

путін навряд чи зміг забезпечити партнерство з Китаєм, на яке він сподівався – ISW

Укрінформ
В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що президенту росії володимиру путіну, ймовірно, не вдалося забезпечити необмежене партнерство з Китаєм, на яке він очікував від візиту лідера КНР Сі Цзіньпіна до москви.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на звіт ISW. 

Як зазначається, 21 березня путін і Сі підписали «Спільну заяву російської федерації та Китайської Народної Республіки про поглиблення всебічного партнерства та стратегічного співробітництва, вступ у нову еру». У заяві наголошується, що російсько-китайські відносини є всеосяжними, стратегічними та актуальними і перебувають на найвищому рівні за всю історію відносин держав. 

В ній окреслюється низка двосторонніх намірів і підтверджується прихильність рф та КНР державному суверенітету та територіальній цілісності одна одної, серед інших дипломатичних обіцянок.

Читайте також: путін каже, що багато положень плану КНР можна взяти за основу для мирних переговорів з Україною

«Однак зобов’язання, взяті Сі та путіним, були помітно односторонніми, що вказує на те, що Сі погоджується на більш стриману версію російсько-китайських відносин, ніж, імовірно, бажає путін», - заявляють аналітики інституту.

Як зазначається, в ході візиту до москви Сі похвалив путіна, підтвердив прихильність Китаю щодо росії у Радбезі ООН, і посилив позицію Китаю щодо політичного врегулювання війни в Україні. Водночас китайський лідер не наважився на щось більше, аніж ці заяви.

путін, навпаки, оголосив низку заходів, які свідчать про постійну орієнтацію росії на Китай і залежність від нього в енергетичному та економічному секторах, які виглядають дуже односторонніми порівняно з відносно пом’якшеними зобов’язаннями Сі.

Сі також не сигналізував про намір надати підтримку російській війні в Україні, окрім розпливчастих дипломатичних запевнень, що, ймовірно, не те, на що сподівався путін під час переговорів.

Читайте також: Готовність Китаю висловити територіальні претензії росії є поширеною ілюзією – експерт

«путіну, ймовірно, не вдалося забезпечити саме те партнерство, яке йому було потрібно, і Сі, ймовірно, залишить росію, отримавши запевнення, які є більш односторонніми», – підкреслили в ISW.

путін також зазначив, що між рф і Китаєм відбувся «дуже предметний і відвертий обмін думками» щодо перспектив подальшого розвитку російсько-китайських відносин. Однак, за словами аналітиків, такій риториці бракує формулювання, яке зазвичай використовується в дипломатичних читаннях, щоб вказати, що дві сторони дійшли остаточних і суттєвих угод.

Як повідомлялося, 20 березня глава КНР Сі Цзіньпін прибув до росії з триденним візитом. Відбулися його переговори з путіним, з прем’єр-міністром рф Михайлом Мішустіним, а також переговори в «розширеному складі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-