Візит Сі Цзіньпіна до рф є негативом для України, треба готуватися до будь-яких сценаріїв – експерт

Візит Сі Цзіньпіна до рф є негативом для України, треба готуватися до будь-яких сценаріїв – експерт

Укрінформ
Візит глави КНР Сі Цзіньпіна до москви є досить негативним фактом для України, тому нам слід готуватися до будь-яких сценаріїв, включно із найгіршим, який включає військо-технічну співпрацю рф і Китаю.

Таку думку висловив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта під час онлайн- брифінгу на тему: «Поїздка Сі Цзіньпіна до москви. Що це означає для України?» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Візит (Сі Цзіньпіна до москви - ред.) для України є досить негативним, питання лише в тому, наскільки він є негативним. Я поясню, чому. По-перше, цей візит відбувся, він має статус державного. Це найвищий статус візитів лідерів, і ми розуміємо, що Китай не буде робити якихось заходів стосовно міжнародної ізоляції росії. Ми бачимо, що Китай абсолютно нечутливий до токсичності путіна", - сказав Пойта.

По-друге, зазначив експерт, маємо розуміти, що за підсумками цього візиту відбудеться посилення економічних, технологічних і політичних зв'язків між рф і Китаєм.

"Якщо подивитися на ті переговори між урядами, які відбуваються прямо зараз у кремлі, то за складом їх учасників ми бачимо, що в них беруть участь представники ВПК, Міноборони, космічної галузі та енергетики. Це говорить нам про те, що саме цих питань будуть стосуватися переговори і будуть підписані двосторонні документи. Це якраз те, що вкрай необхідно рф... Це надасть можливість російській економіці більш ефективно функціонувати попри те, що деякі енергоресурси можуть бути зі знижками, і бути більш стійкою до зовнішніх подразників і санкцій", - зауважив експерт.

Третій негативний чинник, на думку Пойти, полягає у зусиллях китайської сторони залучити Україну до так званих мирних переговорів без виведення російських військ.

За словами експерта, поки що під великим питанням надання Китаєм військово-технічної підтримки рф. Він зазначив, що останніми днями спілкувався з десятками експертів та міжнародних оглядачів, які наразі дотримуються домінуючої точки зору, що це малоймовірно.

"Але, звісно, ми не можемо цього виключати, тому що є декілька аргументів на користь того, що Китай справді може прийняти таке рішення. Тому, з моєї точки зору, Україна повинна розглядати всі сценарії, включаючи найгірший. Вона не може собі дозволити перебувати в ілюзіях, а потім отримати неприємний сюрприз. Тому будь-який розвиток ситуації Україна має розглядати, завчасно до цього готуватися і робити якісь превентивні заходи, щоб цього не відбулося", - вважає керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону в Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння.

Читайте також: Сі Цзіньпін не вимагатиме від путіна виведення військ з України – експерт

Як повідомлялося, 20 березня глава КНР Сі Цзіньпін прибув до росії з триденним візитом. Переговори Сі та путіна в понеділок тривали чотири з половиною години.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-