Після повномасштабного вторгнення у Криму посилилась мілітаризація дітей – прокурор

Після повномасштабного вторгнення у Криму посилилась мілітаризація дітей – прокурор

Укрінформ
Після повномасштабного вторгнення рф в окупованому Криму посилили зомбування та мілітаризацію дітей.

Про це повідомив в ефірі загальнонаціонального марафону керівник прокуратури АРК Ігор Поночовний, передає кореспондент Укрінформу.

Він зазначив, що окупанти в Криму особливу увагу звертають на дітей, адже зміна дитячої свідомості, мілітаризація освіти завжди була складовою політики рф.

Читайте також: Гуманітарна політика буде ключовим питанням у Криму після деокупації - Мінреінтеграції

«Мілітаризація дітей на півострові носить систематичний і масштабний характер. Причому після повномасштабного вторгнення процес зомбування дітей тільки посилився. Діти не просто отримують інформацію про якусь вигадану загрозу, а їм показують на прикладах. Адже приїжджають російські військові з фронту і розповідають, що там так звані "нацисти" роблять», - зауважив прокурор.

За його словами, лише після деокупації півострова можна буде оцінити, наскільки потужним є нинішній вплив російської пропаганди на дітей у Криму.

«Але, на мою думку, вона є дієвою, оскільки діти ще не можуть критично мислити і, відповідно, що в них вкладеш з малого віку, з такими знаннями вони житимуть. І щоб переконати в іншому, треба докласти зусиль. Проблема в тому, що діти в Криму не отримують іншої інформації. Доступ до українських сайтів заблокований, соцмережі контролюються», - додав Поночовний.

Читайте також: Експерти розповіли, як окупанти знищували українську освіту у Криму

За його словами, із початком повномасштабного вторгнення у Криму збільшилася кількість доносів: вчителів на дітей, дітей на вчителів, батьків на однокласників своїх дітей і так далі.

«Коли дитина просто переглядає в соцмережі картинку, інша дитина розповідає про це своїм батькам, а ті вже доносять у поліцію. Ми знаємо, що є факти переслідування вчителів, які щось не так викладали. Страх і постійне зомбування дітей дають свій ефект», - сказав Поночовний.

Він підкреслив, що всі, хто причетний до так званого» військово-патріотичного виховання» дітей у Криму будуть притягнуті до відповідальності.

Читайте також: Як кремль планує перетворити українських дітей на рашистів – плани до 2030 року

«З весни 2022 року Кримінальний кодекс України доповнили новою статтею – колабораціонізм, одним із проявів якого є проведення пропагандистських кампаній у закладах освіти. Плюс ми розслідуємо кримінальне провадження стосовно таких організацій "військово-патріотичного виховання", як "Кримпатріотцентр", Кримське відділення юнармії тощо. Це рухи, які контролюються міноборони рф і ціллю яких є військово-патріотичне виховання дітей, починаючи з 8 років», - сказав прокурор.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму російські загарбники відкривають «товариства», де дітей мілітаризують, зокрема навчають користуватися зброєю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-