Громадяни росії не повинні працювати в установах Ради Європи – глава МЗС Латвії

Громадяни росії не повинні працювати в установах Ради Європи – глава МЗС Латвії

Укрінформ
Громадяни росії не повинні працювати в установах Ради Європи.

Як передає Укрінформ із посиланням на сайт латвійського МЗС, про це сказав міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс на переговорах в Ризі з Генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич.

Пейчинович-Бурич прибула до Латвії з робочим візитом напередодні шестимісячного головування Латвії в Комітету Міністрів РЄ, яке почнеться 17 травня 2023 року. Високопосадовці обговорили широке коло тем - пріоритети та завдання головування Латвії, виклики, які стоять перед організацією, підтримку Радою Європи України після повномасштабної російської агресії, інші міжнародні події.

Читайте також: Зеленський зустрівся із прем'єром Латвії - говорили про зброю для українського наступу

Попри те, що РЄ була першою міжнародною організацією, яка рік тому, 16 березня, вирішила призупинити членство росії у відповідь на військову агресію, громадяни рф все ще працюють в інституціях РЄ. На зустрічі Едгарс Рінкевичс висловив думку, що така ситуація є неприйнятною, оскільки згідно з оновленим Положенням про персонал Ради Європи, Генеральний секретар організації може припинити роботу, якщо держава, громадянином якої є співробітник, перестане бути членом Ради Європи. «Латвія під час свого головування стежитиме за цим питанням з необхідною регулярністю, залишаючи його на порядку денному Комітету міністрів», – підкреслив глава латвійського МЗС.

Під час зустрічі він підтвердив зобов’язання Латвії всіляко підтримувати Україну та виступати за притягнення росії до міжнародної відповідальності за всі її злочини, скоєні в Україні, включаючи злочин агресії.

Читайте також: Рінкевичс: Після промови путіна треба ще більше підтримувати Україну та тиснути на рф

Рінкевичс зазначив, що Рада Європи є ключовою організацією із захисту та зміцнення прав людини, демократії та верховенства права в Європі. Тому Латвія розглядає латвійське головування як інклюзивну місію, до реалізації якої залучено багато латвійських інституцій, в рамках головування заплановано 17 заходів у Ризі та Страсбурзі. Тематичними пріоритетами латвійського головування будуть зміцнення демократії та верховенства права в Європі, зокрема, сприяння виконанню рішень ЄСПЛ, сприяння свободі слова, безпеці журналістів, цифрового порядку денного тощо.

Латвія перейме головування в Комітеті міністрів Ради Європи від Ісландії 17 травня, після завершення четвертого саміту глав держав і урядів Ради Європи в Рейк’явіку. Головування Латвії триватиме до 15 листопада, після чого його передадуть Ліхтенштейну.

Фото: МЗС Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-