Рівень глобальної свободи знижується вже 17 років поспіль - Freedom House

Рівень глобальної свободи знижується вже 17 років поспіль - Freedom House

Укрінформ
Правозахисна організація Freedom House заявила, що рівень глобальної свободи знижується вже 17-й рік поспіль.

Про це йдеться у щорічному звіті про свободу у світі за 2022 рік, передає Укрінформ.

«Загарбницька війна москви призвела до нищівних порушень прав людини в Україні. Нові перевороти та інші спроби підірвати представницький уряд дестабілізували Буркіна-Фасо, Туніс, Перу та Бразилію… Боротьба за демократію може наближатися до переломного моменту. Розрив між кількістю країн, які зареєстрували загальне покращення політичних прав і громадянських свобод, і тими, де зареєстрували загальний спад у 2022 році, був найменшим за всі 17 років глобального погіршення рівня свободи», - йдеться у звіті.

За даними організації, 84 зі 195 країн світу були визнані вільними у 2022 році. Загалом 34 країни продемонстрували поліпшення у сфері політичних прав і громадянських свобод, порівняно з 35 країнами, які втратили позиції, що свідчить про можливе уповільнення глобального спаду.

«Найсерйозніші невдачі для свободи та демократії були результатом війн, державних переворотів і нападів на демократичні інституції з боку неліберальних лідерів. Авторитарний режим у росії розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, намагаючись перешкодити демократичному прогресу цієї країни, який важко виборювався», - зазначається у звіті.

Уряди та окупаційні влади використовували насильство та інші засоби, щоб знищити культуру та змінити етнічний склад населення у 21 країні та території, включаючи Україну, Ефіопію та М’янму.

«Українці за матеріальної підтримки багатьох демократій дали відсіч величезній російській армії», - вказують укладачі звіту.

За останні 17 років кількість країн і територій, які отримали 0 з 4 балів за показником свободи ЗМІ у звіті, зросла з 14 до 33. 2022-й рік приніс ще більше того ж, коли свобода ЗМІ опинилася під тиском щонайменше у 157 країнах і територіях.

Читайте також: росія торік вчинила в Україні 470 порушень свободи слова - ІМІ

Як повідомляв Укрінформ, за даними звіту Платформи Ради Європи із захисту журналістів за 2023 рік, з початком повномасштабної війни росії проти України щонайменше 12 журналістів та працівників ЗМІ загинули та 21 зазнав поранень під час виконання своїх професійних обов’язків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-