У канадському парламенті розслідують можливе іноземне втручання у вибори

У канадському парламенті розслідують можливе іноземне втручання у вибори

Укрінформ
Уряд Канади попросив спеціальний парламентський комітет розслідувати можливе втручання іноземних держав у двоє попередніх федеральних виборів у країні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявили в офісі прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

“Прем’єр-міністр звернувся до Комітету парламентаріїв з питань національної безпеки та розвідки із запитом на підготовку звіту щодо оцінки стану іноземного втручання у федеральні виборчі процеси”, - йдеться у поширеній заяві.

Зазначається, що цей комітет “добре підготовлений для розслідування спроб іноземного втручання під час 43-іх та 44-их загальних федеральних виборів, у тому числі їх потенційного впливу на канадську демократію та інститути”.

Висновки цього розслідування мають бути згодом представлені повному складу парламенту.

Окрім цього, в уряді пообіцяли найближчим часом призначити незалежного спеціального доповідача, уповноваженого на підготовку рекомендацій стосовно “захисту та зміцнення віри канадців у нашу демократію”.

У канадських ЗМІ протягом останніх тижнів з’явилася інформація про нібито неправомірну підтримку Китаєм щонайменше 11 кандидатів у депутати під час загальних виборів 2019-го року. Опозиція вимагала від уряду розслідувати ці обвинувачення, однак прем’єр-міністр Джастін Трюдо запевняв, що іноземним державам не вдалося вплинути на волевиявлення канадців.

Читайте також: Китай намагається вести повітряну та морську розвідку на території Канади

Про власне розслідування з цього приводу раніше оголосила Комісар з питань виборів Канади Керолін Сімард.

Депутати та сенатори, що входять до Комітету парламентаріїв з питань національної безпеки та розвідки, отримують доступ до секретної інформації та брифінгів, які канадські розвідувальні служби готують для керівництва країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-