В Естонії на парламентських виборах перемогла партія Каллас

В Естонії на парламентських виборах перемогла партія Каллас

Укрінформ
На парламентських виборах в Естонії, за попередніми даними підрахунку 100% голосів, здобула перемогу Партія реформ прем'єр-міністра Каї Каллас.

Про це повідомляє національний мовник ERR, передає Укрінформ.

Як зазначаєься, Партія реформ отримала 31,2% голосів, EKRE - 16,1%, Центристська партія - 15,3%, Eesti 200 - 13,3%, Соціал-демократична партія - 9,3% та Isamaa/Вітчизна - 8,2%.

Решта партій, що беруть участь у виборах, не долають 5%-вий бар'єр.

Згідно з таким розподілом голосів, Партія реформ отримає 37 мандатів у парламенті (+3 порівняно з попередніми виборами), EKRE - 17 (-2), Центристська партія - 16 (-10), Eesti 200 - 14 мандатів, Соціал-демократична партія -9 (-1) та Isamaa/Вітчизна - 8 (-4).

Лідер Партії реформ Кая Каллас у своїй промові подякувала всім виборцям, зауваживши, що такий результат виборів означає, що реформісти очолять наступний уряд.

Читайте також: Естонія передала Україні новий пакет військової допомоги для ССО

"Судячи з цієї картини, виборці чекають, коли Партія реформ візьме на себе провідну роль в уряді, це можна сказати з повною впевненістю... Завтра ми збираємо правління та обговоримо всі можливі варіанти. Ми вже спілкувалися з усіма політичними партіями перед виборами та вивчали спільні позиції", - сказала Каллас.

Відповідно до попередніх результатів, реформісти могли сформувати коаліцію з Центристською партією (53 мандати на дві партії), або з Eesti 200 (51 мандат), або з Eesti 200 та соціал-демократами (60 мандатів).

За словами Каллас, оскільки Партія реформ отримала такий високий результат, міністерські посади в уряді мають бути розподілені пропорційно кількості парламентських мандатів, а не однаково, як в останніх урядах.

Партія реформ є головною політсилою у правлячійнині коаліції. Естонський парламент Рійгікогу налічує 101 депутата.

Своєю чергою, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Твіттері привітав Партію реформ з перемогою на виборах.

«Вітаю прем'єр-міністра Каю Каллас з упевненою перемогою її Партії реформ на парламентських виборах в Естонії», - заявив він та подякував за непохитну підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-