США схвалили продаж новітньої зброї Тайваню на $619 мільйонів

США схвалили продаж новітньої зброї Тайваню на $619 мільйонів

Укрінформ
Сполучені Штати схвалили потенційний продаж Тайваню нової зброї на суму 619 млн дол., включаючи ракети для його авіафлоту F-16, на тлі посилення тиску Китаю.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

У середу Пентагон заявив, що Державний департамент США схвалив потенційний продаж Тайваню зброї та обладнання, яке включає 200 зенітних удосконалених ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності (AMRAAM) і 100 ракет AGM-88B HARM, здатних знищувати наземні радіолокаційні станції.

«Запропонований продаж сприятиме підвищенню спроможності одержувача забезпечити захист свого повітряного простору, регіональну безпеку і оперативну сумісність зі Сполученими Штатами», – йдеться в заяві Пентагону.

Міністерство оборони Тайваню наголосило, що ракети допоможуть ефективно захищати повітряний простір від загроз і провокацій з боку Китаю і зміцнять оборонні запаси.

Читайте також: США збільшують кількість військових інструкторів на Тайвані через загрозу з боку Китаю – WSJ

Протягом останніх трьох років Тайвань скаржиться на посилення військової активності Китаю поблизу острова.

Продаж зброї, як пише агентство, ймовірно, ще більше погіршить і без того напружені відносини між Вашингтоном і Пекіном, який неодноразово вимагав припинити такі угоди, вважаючи їх необґрунтованою підтримкою Тайваню, який Китай вважає своєю власною територією.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Міністерство оборони Тайваню заявило, що Китай направив 25 військових літаків і три військові кораблі до Тайваню на тлі загострення напруги між Пекіном і Вашингтоном.

19 із китайських 25-ти літаків перетнули зону ідентифікації протиповітряної оборони острова, а кораблі залишалися в Тайванській протоці.

У відповідь Тайвань підняв у повітря винищувачі, відправив кораблі та активував берегові системи протиракетної оборони для спостереження та реагування.

Читайте також: Китайський лідер може планувати вторгнення на Тайвань до 2027 року - ЦРУ

Китай здійснює подібні провокації майже щодня, що є частиною так званої тактики «сірої зони». Вона спрямована на залякування і виведення з ладу техніки Тайваню, виснаження його військових і послаблення морального духу суспільства. Сюди також входять кібервійна і дезінформаційні кампанії, а також невпинне прагнення позбавити Тайвань дипломатичних союзників.

Відносини між Пекіном і Вашингтоном, головним союзником Тайваню і джерелом оборонного озброєння, загострилися через дії Китаю щодо острова, торгівлі, технологій і Південно-Китайського моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-