ЄС не узгодив нові санкції проти росії через Польщу, яка вимагає їхнього посилення - Politico

ЄС не узгодив нові санкції проти росії через Польщу, яка вимагає їхнього посилення - Politico

Укрінформ
Європейський союз напередодні не зміг підписати довгоочікуваний пакет санкцій проти росії через заперечення Польщі проти запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку, які, на її думку, є недостатньо жорсткими.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

За даними видання, переговори продовжаться сьогодні вранці і перетинатимуться з офіційними заходами з нагоди річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну, що ставить під сумнів нещодавню обіцянку президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, яку вона дала президенту Володимиру Зеленському в Києві, запровадити 10-й раунд санкцій до цього часу.

Дипломати заявили, що було досягнуто згоди майже щодо всього пакету, але Польща заперечує проти запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку, які, на її думку, є недостатньо жорсткими.

Визнаючи, що пакет затримується, Варшава заперечує, що це є проблемою. "Ми не блокуємо санкції. Ми просто хочемо, щоб санкції мали сенс", - сказав польський чиновник на умовах анонімності.

За словами чотирьох дипломатів ЄС, всі інші пункти були узгоджені.

Також співрозмовники видання стверджують, що напередодні ввечері Комісія продовжила переговори з деякими країнами ЄС у пошуках компромісу. За словами чотирьох дипломатів, у п'ятницю вранці відбудеться ще одна зустріч послів 27 країн-членів ЄС, щоб спробувати укласти угоду.

Читайте також: Євросоюз розслідує зростання експорту підсанкційних товарів до країн-сусідів росії

Заперечення Польщі стосується запропонованих обмежень на імпорт синтетичного каучуку з росії. Низка країн закликали до повної заборони, але, намагаючись заспокоїти інші країни, які залежать від цього імпорту, Комісія запропонувала встановити ліміт квоти на рівні 560 000 метричних тонн, сказав один з дипломатів ЄС. За словами польського чиновника, це навіть більше, ніж поточний імпорт.

Торговельні дані показують, що імпорт з росії не перевищував цю квоту протягом останнього десятиліття.

Нагадаємо, Європейський Союз також має намір ухвалити ряд заходів, покликаних завадити компаніям обходити запроваджені проти росії санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-