Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

У Гарвардському університеті в США обговорили відбудову України та світу

У Гарвардському університеті в США обговорили відбудову України та світу

Блоги
Укрінформ
Майбутнє України стало темою дискусії на дводенній конференції «Відбудова України. Відбудова світу», яка відбулася минулого тижня у США за ініціативи Українського наукового інституту Гарвардського університету.

Форум зібрав знаних науковців, представників громадянського суспільства та політиків зі США, України й інших країн. Обговорювали виклики та можливості, з якими нині стикається Україна. Конференція була зосереджена на проблемах відбудови та розвитку нашої держави й мала на меті створити платформу для критичного діалогу та пошуку інноваційних рішень.

Як зазначив директор Українського наукового інституту Гарварду Сергій Плохій, важливо не вмпускати з поля зору повоєнне майбутнє вже зараз, поки триває війна й переходить у свою вирішальну стадію. «Конференція має на меті врахувати фізичні збитки й моральні травми, спричинені агресором, та виробити стратегію майбутньої відбудови української економіки й суспільства, а також перебудови міжнародних відносин у всьому світі», – наголосив він. За його словами, форум «прагне сприяти діалогові та міждисциплінарній співпраці».

Експертка з питань сучасної України в Гарварді Емілі Чанелл-Джастіс розвинула цю ідею в коментарі Укрінформу.

«Навіть коли триває російський наступ, українці вже починають відбудову, – сказала вона. – Конференція запропонувала учасникам дискусії подумати, як відбудова відбуватиметься зараз і після перемоги України». Учасники обговорювали питання геополітики, глобальної безпеки, судового переслідування, відшкодування збитків, сталого розвитку міст тощо.

«Кожна панель об’єднувала академічних та політичних експертів, щоб забезпечити розгляд як концептуальних, так і практичних аспектів кожної проблеми», – додала Чанелл-Джастіс. Вона зауважила, що на заході присутні представники організацій, котрі активно допомагають Україні, – зі США, Канади й самої України.

На конференції виступила українська правозахисниця, керівниця Центру громадянських свобод, лауреатка Нобелівської премії миру 2022 року Олександра Матвійчук, яка зосередила увагу на важливості справедливості та відповідальності в процесі відбудови й наголосила на необхідності участі в ній міжнародної спільноти.

Представники академічних кіл можуть відіграти значну роль у розробці майбутньої моделі для України в питаннях справедливості, розслідування воєнних злочинів, захисту прав людини й розвитку демократії в мирному суспільстві, а також приваблення інвестицій, зокрема й в інноваційний розвиток міст.

Говорили й про подолання таких викликів, як дискримінація, нерівність, корупція, про розробку й упровадження демократичних систем та інститутів. Науковці надали рекомендації щодо розвитку ефективних правозахисних інститутів і відповідного вдосконалення законодавства, посилення ролі громадянського суспільства у просуванні демократії, прозорості й підзвітності уряду майбутньої України.

Чимало уваги було приділено покаранню за воєнні злочини, подоланню наслідків гуманітарної кризи.

Американські та українці наковці розповідали про нові архітектурні підходи та економічний розвиток міст.

Повоєнна Україна потребуватиме розвитку транспортних систем, будівництва доступного житла, виробництва енергії, захисту навколишнього середовища, а також належного проєктування міст та містобудування.

Гарвардська конференція стала цінною платформою для дискусій про майбутнє України після перемоги у війні з росією.

Спілкуючись із науковцями, я, у свою чергу, наголошував на необхідності повернутися до обговорення угоди про зону вільної торгівлі зі США, яка сприятиме залученню інвестиції в Україну, новітніх технологій та створенню нових виробництв замість залишених у спадок з радянських часів зруйнованих об’єктів промисловості.

Також говорив про розробку економічних заходів посилення конкурентоспроможності, розв’язання проблем нерівності та боротьби з бідністю, необхідність проведення конференцій щодо інновацій і технологій, сталого розвитку України для майбутніх поколінь.

Денис Красніков

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-