Головною темою Мюнхенської конференції буде загроза світовій безпеці

Головною темою Мюнхенської конференції буде загроза світовій безпеці

Укрінформ
Загрози світовій безпеці, особливо в світлі агресії росії проти України, стануть головною темою Мюнхенської безпекової конференції (MSC) цього року.

Про це сказав голова конференції Крістоф Гойсген на брифінгу для журналістів у Берліні в понеділок, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Зрозуміло, що під час конференції ми будемо обговорювати тему України, але принципово ми будемо ставити питання: як ми можемо гарантувати в подальшому повагу до мирного порядку, заснованого на правилах, до Хартії ООН, Конвенції прав людини тощо. Чи буде в подальшому панувати закон сильного чи сила закону… Ми говоритимемо про те, як поводитися з людьми, з політичними лідерами, які не поважають закон, як запобігти тому, щоби лідери держав і урядів, міністри закордонних справ, які є відповідальними за скоєння воєнних злочинів, злочинів проти людства та злочину агресії, не залишилися безкарними», - заявив Гойсген.

Він зазначив, шо MSC-2022 завершилась 20 лютого, за лічені дні до початку повномасштабної агресії росії проти сусідньої держави. Тоді, за словами Гойсгена, ще був «маленький проблиск надії», що путін не наважиться на війну. Але кремль розпочав повномасштабну агресію.

Як зазначається у представленому в понеділок звіті до конференції, яку цього року назвали «Re:vision» (гра слів: «перегляд» і «повтор: бачення»), «розпочавши вторгнення в Україну, президент рф володимир путін перетворив зіткнення конкуруючих ідей на жорстоку та смертельну реальність».

За словами авторів звіту, 24 лютого 2022 року росія не лише розпочала війну проти України, яка вже призвела до десятків тисяч жертв серед цивільного населення України, змусила мільйони залишити свої домівки та завдала збитків на сотні мільярдів євро, а й своїм жорстоким і неспровокованим вторгненням у суверенну державу здійснила атаку на фундаментальні принципи порядку, який склався після Другої світової війни.

Проте, згідно зі звітом, спроба авторитарної влади знищити суверенну демократичну державу є не єдиною ознакою того, що автократичний ревізіонізм посилюється. Мовчазна підтримка Китаєм російської війни, його військові позиції, спрямовані на утвердження власної сфери впливу в Східній Азії, його комплексні зусилля з просування автократичної альтернативи ліберальному міжнародному порядку, заснованому на правилах, уособлюють ширший автократичний виклик. Отже, найпомітнішим розколом сьогодні є розрив саме між демократіями та диктатурами.

Світові ліберальні демократії вже починають сприймати виклики, створені автократичними ревізіоністами, але для того, щоб ліберально-демократичні принципи переважали над автократичними, демократії повинні переглянути своє бачення бажаного міжнародного порядку, йдеться у звіті. Очевидно, той факт, чи є країна демократичною, чи ні, є не єдиним, який визначає змагання за майбутній міжнародний порядок.

«Сам факт того, що уряди багатьох країн Африки, Латинської Америки та Азії не захотіли виступити проти агресії росії, показує, що могутні автократи не самотні у своєму глибокому незадоволенні існуючими міжнародними нормами та інститутами – і що просто захист статусу-кво є недостатнім, щоб ефективно протистояти автократичним ревізіоністам», - зазначається в документі.

Сьогодні світові лідери можуть не погоджуватися багато з чим, але багато з них поділяють думку про те, що світ вступає у критичне десятиліття у боротьбі за майбутній міжнародний порядок, зазначаються автори звіту. Незважаючи на те, що 2022 рік запам’ятається посиленням автократичного ревізіонізму, він також продемонстрував, що ревізіоністам можна протистояти і що ліберальні ідеї все ще здатні надихати. Зокрема, надзвичайна стійкість і рішучість українського народу активізувала міжнародну підтримку боротьби їхньої країни проти агресора та «прищепила» нове відчуття мети демократичним країнам.

«Якщо ревізіоністський момент, який ми зараз переживаємо, підштовхне до оновлення цього ліберального, заснованого на правилах порядку, Президент Володимир Зеленський і народ України зіграють велику роль у цьому досягненні», - підсумовують автори звіту.

Читайте також: Без росії та німецьких «правих»: у Мюнхен на безпекову конференцію приїдуть 150 політиків

Як повідомлялося, цьогоріч Мюнхенська безпекова конференція пройде 17-19 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-