Польща не виключає закриття чергових пунктів пропуску на кордоні з білоруссю

Польща не виключає закриття чергових пунктів пропуску на кордоні з білоруссю

Укрінформ
Польща з 12-ї години 10 лютого в односторонньому порядку закрила один із найбільших пунктів пропуску на кордоні з білоруссю “Бобровнікі”. Варшава не виключає закриття чергових пунктів пропуску на спільному кордоні з рб, зокрема “Тересполь”.

Про це під час конференції після засідання Європейської ради у Брюсселі заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми не виключаємо закриття чергових пунктів пропуску на кордоні з білоруссю. Зокрема, йдеться про один з найбільших пунктів пропуску “Тересполь”, - повідомив Моравецький.

Читайте також: Моравецький назвав три пріоритети Польщі на саміті Євроради - усі стосуються України

Він зазначив, що Польща закрила пункт пропуску “Бобровнікі”, що пов’язано зі зростанням напруги у відносинах Варшави з Мінськом.

“кремль інструментально використовує білорусь, вона грає під диктовку москви. Її поведінка стає все більш небезпечною для нас, України і для всієї Європи. Цим (закриття пункту пропуску – ред.) ми посилаємо дуже сильний сигнал мінську”,- наголосив глава польського уряду.

Речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна під час пресконференції у п’ятницю заявив, що рішення закрити пункт пропуску “Бобровнікі” є раціональним і гарантує безпеку Польщі. Натомість ірраціональними є дії білорусі, яка здійснює терор щодо своїх громадян, зокрема Андрія Почобута – відомого журналіста і діяча польської національної меншини в рб, якого було засуджено на вісім років ув’язнення.

Читайте також: ЄС погодила два основні напрями боротьби з незаконною міграцією

Як передавав Укрінформ, у середу суд у білоруському місті Гродно засудив опозиційного журналіста, члена правління Спілки поляків білорусі Андрія Почобута на вісім років ув’язнення. Це викликало рішучий протест урядових кіл Польщі, зокрема з боку президента та прем’єр-міністра країни. Сейм Польщі прийняв спеціальну резолюцію, в якій закликав ввести санкції проти людей режиму лукашенка, відповідальних за репресії проти етнічних поляків. До МЗС Польщі з цього приводу був викликаний тимчасово повірений у справах білорусі в Польщі.   Водночас,  у мінську до МЗС рб – було викликано тимчасового повіреного у справах Польщі в білорусі. Організації із захисту прав людини визнають Почобута політв'язнем у білорусі.

Глава МВС та адміністрації Польщі Маріуш Камінський у зв’язку з резолюцією Сейму Польщі у справі Почобута  доручив  своїм службам підготувати подання про включення до санкційного списку осіб, пов’язаних з режимом лукашенка, які відповідають за репресії проти поляків у білорусі. Він також вирішив призупинити, до окремого розпорядження, від 12:00 10 лютого рух у польсько-білоруському прикордонному пункті "Бобровнікі”, зважаючи на важливі інтереси безпеки держави.

Після погіршення польсько-білоруських відносин і виникнення так званої міграційної кризи на кордоні між Польщею та білоруссю Варшава призупинила роботу пунктів пропуску “Половце”, “Славатице”, “Кузніца Белостоцка”. Після закриття з 10 лютого пункту пропуску “Бобровнікі” на спільному кордоні залишаться функціонувати лише пункт пропуску “Тересполь” для автомобільного транспорту і “Кукурікі” – для вантажного.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-