Справа МН17: Хто зможе притягнути путіна до відповідальності

Справа МН17: Хто зможе притягнути путіна до відповідальності

Укрінформ
Чому попри нові сенсаційні докази слідство у справі призупинено

У Гаазі в будівлі Євроюсту 8 лютого 2023 року відбулася зустріч родичів загиблих рейсу МН17 зі спільною слідчою групою (JIT) з розслідування щодо збиття пасажирського літака у липні 2014 року в небі над Донеччиною. Ця зустріч проходила за зачиненими дверима.

А вже за кілька годин після неї відбулася пресконференція за результатами розслідування щодо ймовірної причетності вищого керівництва рф, яке прийняло рішення поставити зброю, та щодо екіпажу ЗРК «Бук», з якого було знищено літак.

Під час пресконференції журналістам представили аудіофайли із записами розмов росіян про те, що всі рішення щодо постачання важкого озброєння, зокрема «Буків», на територію України приймає найвище керівництво, тобто путін.

Спільна слідча група (JIT) повідомила журналістам, що президент росії владімір путін особисто дозволив надати бойовикам та використовувати зброю, з якої був збитий MH17.

Отже, чому попри те, що було виявлено багато нової інформації про причетних до збиття літака рейсу МН17 осіб, слідство призупинено та чому родичі загиблих не вірять у притягнення путіна до відповідальності.

ОЧІКУВАННЯ ЖУРНАЛІСТІВ ТА ПРЕЗУМЦІЯ НЕВИНУВАТОСТІ

Євроюст розташований в Гаазі навпроти будівлі, де проходив Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії. У березні 2006 року у в'язниці Гааги помер Слободан Мілошевич – колишній президент Югославії, який звинувачувався у воєнних злочинах. Нині у Гаазі на його місці весь світ мріє побачити путіна та його поплічників.

Через дорогу від трибуналу під стінами Євроюсту, озброївшись камерами та мікрофонами, в очікуванні сенсації журналісти розмірковують, чи буде путін серед оголошених імен вищого керівництва рф, причетних до збиття МН17? Скільки військовослужбовців із 54-ї зенітно-ракетної бригади протиповітряної оборони російських збройних сил було в екіпажі ЗРК «Бук»?

Наприкінці січня стало відомо, що 8 лютого в Гаазі відбудеться пресконференція, на якій спільна слідча група (JIT), яка вела розслідування щодо екіпажу «Бук» та вищого керівництва рф, поділиться своїми результатами. Першими зранку були поінформовані родичі 298 жертв трагедії, потім інформацію надали журналістам.

На пресконференції були присутні представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України – держав, які є членами спільної слідчої групи з 2014 року.

Першою слово бере представниця спільної слідчої групи у справі МН17 від Нідерландів Дігна ван Бутцелар та оголошує про призупинення розслідування.

«Ми зібралися сьогодні тут, щоб повідомити вам, можливо востаннє, про кримінальне розслідування щодо збиття літака рейсу MH17. Цього літа виповнюється дев'ять років, як загинуло 298 людей. Як і в попередні роки, ми стоїмо тут разом як члени Спільної слідчої групи (JIT)... Зараз розслідування досягло своєї межі, було вичерпано. Тому розслідування призупинено. На даний момент отриманих даних недостатньо для притягнення до відповідальності нових підозрюваних», – сказала вона.

Дігна ван Бутцелар
Дігна ван Бутцелар

За її словами, з міркувань безпеки не буде оприлюднено всю інформацію, що міститься в розслідуванні. Дігна ван Бутцелар також наголосила, що було проведено вичерпне розслідування щодо членів екіпажу ЗРК «Бук», їхнього командування та відповідальних за надання установки.

«Це рішення також ухвалено через можливість подальшого розслідування та майбутніх судових переслідувань. Ми не вказуватимемо жодних імен, за винятком публічних осіб, або осіб, чиї імена вже було оприлюднено. Адже є презумпція невинуватості, і щодо них припускається невинуватість, доки суд не встановить протилежне», – зазначила представниця слідчої групи.

ТЕЛЕФОННА РОЗМОВА ПУТІНА ТА ПЛОТНИЦЬКОГО ЯК ДОКАЗ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Проте одне прізвище на пресконференції звучало дуже чітко і багато разів – путін.

Спільна слідча група (JIT) дійшла висновку, що «є вагомі ознаки того, що президент росії ухвалював рішення щодо постачання тяжкого озброєння бойовикам «днр».

У JIT також підкреслили, що МН17 збив російський «Бук».

«Президент росії путін дозволив використовувати зброю, з якої був збитий рейс MH17 над Україною в 2014 році», – повідомила Спільна слідча група (JIT).

Під час пресконференції журналістам також представили аудіофайли розмов, у ході яких росіяни говорять про те, що всі рішення щодо постачання «Буків» на територію України ухвалює найвище керівництво, тобто путін, а також аудіо запис розмови путіна та ексватажка так званої «лнр» ігоря плотницького.

«Під час пресконференції було оприлюднено телефонну розмову між так званим екс-ватажком «лнр» ігорем плотницьким і президентом рф путіним, у ході якої плотницький звертається до путіна як «господин президент» – цитую дослівно. І це ще раз підтверджує загальний контроль рф над тими утвореннями, які були створені на окупованій території України, і це є дуже важливим для України як щодо справи МН17, так і в інших провадженнях», – сказав у коментарі Укрінформу прокурор Офісу Генерального прокурора України Олександр Банник, який з 2019 року займається справою МН17.

Олександр Банник
Олександр Банник

Він також наголосив, що дуже важливо притягнути росію до відповідальності за всі скоєні злочини.

«Ми націлені на те, щоб встановити всі обставини злочинних дій російського режиму та притягнути всіх до кримінальної відповідальності, впевнений, що в нас це вийде», – наголосив Банник.

ІМУНІТЕТ ПУТІНА ТА МІЖНАРОДНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД

Водночас на пресконференції Спільна слідча група (JIT) зазначила, що доки путін має імунітет, перебуваючи на посаді глави держави, його не можна притягнути до відповідальності.

«Є важливі ознаки того, що путін ухвалював рішення щодо постачання тяжкого озброєння, але як президент він має імунітет. Глави держав не можуть бути притягнуті до відповідальності іншими країнами, доки вони є главами держав, тому притягнути до відповідальності владіміра путіна відповідно до нідерландського законодавства немає можливості», – сказала представниця спільної слідчої групи у справі МН17 від Нідерландів Дігна ван Бутцелар.

Представниця JIT також зазначила, що наразі немає достатньо доказів для притягнення до відповідальності інших високопосадовців, таких як, зокрема, радник путіна владіслав сурков та російський міністр оборони сергій шойгу.

Однак отримані дані щодо причетності рф до збиття МН17 «можуть відігравати важливу роль у судових процесах, де йдеться про державну відповідальність», – наголосила вона.

І тут варто згадати Міжнародний кримінальний суд (МКС), а також пояснити, що російська армія має чіткий і прямий ланцюг командування, підпорядкований путіну.

Для того, щоб притягнути путіна, шойгу, суркова та інших політичних і військових лідерів до відповідальності, потрібно довести, що вони безпосередньо надали наказ на вчинення злочинів або знали, що такі злочини вчинялися, та не запобігли цьому.

Імунітет путіна не є перешкодою для Міжнародного кримінального суду, адже для того, щоб зняти цей імунітет, необхідно довести, що це був воєнний злочин.

Таким чином російські високопосадовці можуть бути притягнуті до відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні перед Міжнародним кримінальним судом, і одним з епізодів може бути МН17.

РОЗЧАРУВАННЯ РОДИЧІВ ЗАГИБЛИХ ТА БОРОТЬБА ЗА СПРАВЕДЛИВІСТЬ

Нідерландець Антон Котте, член правління фонду «Авіакатастрофа», який через збиття МН17 втратив старшого сина, невістку та шестирічного онука, не вірить, що колись побачить путіна на лаві підсудних, але радий, що Спільна слідча група (JIT) озвучила його роль у знищенні пасажирського літака.

«Мене переповнюють змішані почуття. З одного боку, я розчарований, що розслідування призупинено, але з іншого боку, було неочікувано почути телефонну розмову путіна. І це було цікаво та важливо, бо стало очевидним, що всі вагомі рішення ухвалюються ним самим. І це дуже показово, бо це підтверджує його відповідальність за МН17 та все, що відбулося та відбувається в Україні», – поділився він.

Антон Котте наголосив, що необхідно говорити про те, що сталося з МН17, щоби весь світ зрозумів роль росії та хто такий путін.

Він також розповів, що у березні разом з іншими членами фонду «Авіакатастрофа» їде в Монреаль, до головного офісу Міжнародної організації цивільної авіації, щоб добитися справедливості для жертв трагедії та покарати росію.

Піт Плуг, який утратив брата, невістку і племінника, зазначив: «Звісно, ми сподівалися, що стане відомо, хто саме належав до цього екіпажу ЗРК «Бук», хто ця команда, бо ми хочемо знати, чому була випущена ця ракета. І вони єдині, хто може на це відповісти».

Родичі загиблих також сподіваються, що висновки спільної слідчої групи (JIT) щодо ролі путіна допоможуть справі «Україна та Нідерланди проти росії» в ЄСПЛ.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зазначив, що Нідерланди продовжуватимуть докладати зусиль, щоб притягнути росію до відповідальності за збиття пасажирського літака рейсу MH17.

«Ми не зупинимося. З 2014 року ми дуже добре знайомі з обструкцією, неправдою та несправедливістю з боку росії та її президента путіна. Ми продовжуватимемо діяти, щоб притягнути російську федерацію до відповідальності за її роль у цій трагедії. Нідерландська держава, як і раніше, віддана міжнародним процесам, які вона розпочала для встановлення істини та досягнення справедливості та відповідальності», – наголосив  Рютте.

Він також зазначив, що 17 листопада минулого року троє осіб були визнані винними у збитті літака рейсу MH17 та вбивстві 298 людей, їх засуджено до довічного ув'язнення.

Розслідування продовжилося після суду, і прокуратура та міжнародна спільна слідча група (JIT) представили останні висновки розслідування. І хоча ці знахідки були значними, спільна слідча група оголосила, що наразі недостатньо доказів, щоб порушити нові судові переслідування.

Рютте додав, що оприлюднена сьогодні інформація JIT не означає закінчення процесу. Розслідування буде відновлено, коли з’являться будь-які нові відповідні дані.

Ірина Драбок, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-