В НАТО закликали росію повернутися до виконання договору щодо контролю над ядерною зброєю

В НАТО закликали росію повернутися до виконання договору щодо контролю над ядерною зброєю

Укрінформ
Північноатлантична Рада прийняла сьогодні заяву, в якій закликала росію повернутися до виконання умов Нового договору START (СНО-3 – Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь), що залишається важливим інструментом міжнародної безпеки.

Як повідомляє Укрінформ, текст відповідної заяви оприлюднений сьогодні на сайті НАТО. 

«Союзники по НАТО погоджуються з тим, що Новий договір START робить внесок у міжнародну стабільність шляхом обмеження російських та американських стратегічних сил. Тим не менш, ми із занепокоєнням відзначаємо, що росія провалила виконання зобов’язуючих правових положень за Новим договором START», - йдеться у документі.

Союзники по НАТО відзначили, що відмова росії провести чергову зустріч Двосторонньої консультативної комісії (ДКК, англ. BCC – ред.) в рамках договору, а також відмова рф сприяти діяльності інспекцій США на власній території з серпня 2022 року, не дозволяє Сполученим Штатам реалізовувати важливі повноваження відповідно до договору та підривають здатність Сполучених Штатів адекватно перевіряти дотримання росією передбачених договором ключових обмежень. При цьому, як зазначається, Сполучені Штати повною мірою дотримуються умов Нового договору START.

Як наголошується у заяві Північноатлантичної Ради, союзники по НАТО продовжують розглядати ефективний механізм контролю над озброєнням як важливий внесок у досягнення цілей у сфері безпеки. Новий договір START відповідає інтересам національної безпеки всіх держав, включаючи союзників по НАТО. У цьому контексті країни-союзниці привітали угоду між Сполученими Штатами та російською федерацією про продовження дії цього договору на наступні 5 років у лютому 2021 року. Разом з тим, як наголосили члени Альянсу, відмова росії дотримуватися умов договору підриває його дієздатність.

«Ми закликаємо росію виконати власні зобов’язання відповідно до договору шляхом допуску інспекцій, що передбачені Новим договором START, на територію росії, а також шляхом повернення до участі у ДКК, у виконавчій структурі договору.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Зупинити агресію рф можуть лише танки, літаки та нові санкції

Як повідомлялося, СНО-3, також відомий як New START, був підписаний у Празі навесні 2010 року на 10 років, термін його дії вичерпувався 5 лютого 2021 року. У 2021 році США і росія домовилися про продовження дії цього Договору на наступні п’ять років.

Відповідно до СНО-3, кожна із сторін-учасниць зобов’язується скоротити до фіксованої кількості у 1550 одиниць кількість ядерних боєзарядів та до 700 одиниць – кількість розгорнутих засобів їх застосування, включаючи міжконтинентальні ракети, підводні човни та стратегічні бомбардувальники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-