Боррель указав країнам Африки на брехливість російської пропаганди

Боррель указав країнам Африки на брехливість російської пропаганди

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель за підсумками візиту до Африки закликав країни континенту до солідарності з Україною та вказав на брехливість офіційного кремля.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у блозі Борреля на сайті Європейської служби зовнішніх дій. 

«Минулого тижня я подорожував до регіону Південної Африки. Програма передбачала зустрічі в рамках міністерського діалогу ЄС - Африка, а також двосторонні зустрічі у Південній Африці та у Ботсвані. російське вторгнення в Україну виявилося на високому місці у порядку денному, після того, як за кілька днів до цього відбувся візит до Південної Африки міністра закордонних справ росії лаврова. Ми обговорювали причини та наслідки цієї війни, і те, як вона може завершитися», - написав Високий представник ЄС.

Він зауважив, що між країнами континенту існують суттєві відмінності у ставленні до цієї війни. Так, Ботсвана у березні та жовтні голосувала за резолюції ООН із засудженням російської агресії проти України, а ПАР утрималася.

Цю тему Боррель обговорив, зокрема, з міністром закордонних справ ПАР Наледі Пандор, яка погодилася з необхідністю поєднувати зусилля у захисті та у відновленні багатостороннього світового устрою.

«Я зазначив: те, що росія називає «спеціальною воєнною операцією», є нічим іншим, як повномасштабним вторгненням в суверенну країну. росія вбиває мирне населення України, руйнує людські домівки, лікарні та електростанції. Факти є фактами: те, що діється в Україні, є грубим порушенням Хартії ООН та міжнародного порядку, заснованого на правилах», - підкреслив Боррель.

Читайте також: ПАР проведе військові навчання разом із Китаєм та рф

При цьому, попри статус «країни неприєднання», ПАР публічно висловила певне прийняття позиції російського міністра, який відвідав країну кілька днів тому. Керівник МЗС країни заявила, що було б «спрощенням та проявом інфантильності» вимагати виведення російських військ з України. лавров доніс у Південну Африку російську брехню, мовляв рф веде цю війну для захисту від «русофобської та фашистської України, яку підтримує Захід», і що метою бойових дій є «захист населення та усунення загроз на кордонах росії». Водночас у цьому цинічному та карикатурному спотворенні реальності він спробував звинуватити Європу у підштовхуванні до воєнного рішення та у зриві дипломатичних зусиль.

«Ми нікого не просимо приймати той чи інший бік. Я виклав кілька фундаментальних положень для наших південноафриканських партнерів. Для початку: найпростішим шляхом завершити цю війну та всі страждання, що вона спричиняє, є виведення путіним всіх російських військ та зупинення атак проти України. Це простий ключовий пункт, на якому ми продовжуємо наполягати. Він не є ані спрощенням, ані проявом інфантильності», - написав Високий представник ЄС.

Він нагадав, що європейська сторона завжди відкрита для тих, хто серйозно підходить до пошуку рішень шляхом переговорів. Реальність полягає у тому, що росія в Україні продовжує постійну ескалацію, яка супроводжується численними воєнними злочинами. Тож кожен, хто хотів би вести перемовини з путіним, повертається ні з чим.

Читайте також: росіянам потрібні перемовини, коли їм треба «перегрупуватися» на полі бою — Зеленський

Таким чином, росія грубо порушує міжнародне право та принципи суверенітету країн, що є великою загрозою як для Європи, так і для Африки. Війна відбувається на землі Європи, але уражає весь світ, спричиняє продовольчу та енергетичну кризу, що має глобальний вплив на мільйони людей.

Боррель висловив повагу до позиції неприєднання, якої традиційно дотримується ПАР, та визнав, що країна має історичні підстави для стриманості у критиці на адресу росії. Водночас, на його думку, у поточних обставинах нейтральна позиція стосовно війни проти України є еквівалентною легітимізації неспровокованої агресії проти суверенної держави.

«Все, про що ми просимо Південну Африку та інші країни – це стояти на боці принципів і цінностей Хартії ООН та міжнародного права. Не більше, але й не менше. ЄС вважає Південну Африку важливим партнером у дотриманні та відновленні міжнародного порядку, заснованого на правилах. Саме тому я висловив сподівання, що Південна Африка буде діяти відповідно та скористається добрими відносинами з росією й своєю роллю у БРІКС, аби переконати росію зупинити цю безглузду війну», - підкреслив головний європейський дипломат.

Читайте також: Взаємозалежність країн стала зброєю для конфлікту - Боррель

Як відомо, з початку повномасштабного російського вторгнення ЄС надає Україні змістовну політичну, економічну, гуманітарну та військову допомогу. Одним з її напрямків є активна позиція на міжнародній арені із роз’яснення причин та цілей російської агресії, як і її небезпеки для всіх країн світу й для міжнародного правопорядку.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН ухвалила провести 24 лютого дебати, присвячені річниці початку широкомасштабної російської агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-