Сенатори просять Байдена не постачати F-16 Туреччині, яка блокує розширення НАТО

Сенатори просять Байдена не постачати F-16 Туреччині, яка блокує розширення НАТО

Укрінформ
Майже 30 сенаторів США, які представляють обидві партії закликали президента відкласти продаж Туреччині літаків F-16, допоки вона не ратифікує рішення про вступ Швеції й Фінляндії до НАТО.

Про це йдеться у відкритому листі, оприлюдненому законодавцями, повідомляє Укрінформ.

«Нездатність (Туреччини – ред.) ратифікувати протоколи або надати графік такої ратифікації загрожує єдності Альянсу в ключовий історичний момент, коли росія продовжує неспровоковане вторгнення в Україну», - вказується в листі

Водночас його автори підтверджують, що продуктивні та взаємовигідні відносини з Туреччиною у сфері безпеки відповідають інтересам Сполучених Штатів, «і ми очікуємо ратифікації урядом протоколів про вступ Швеції й Фінляндії в НАТО».

Читайте також: Туреччина може погодити вступ Фінляндії до НАТО раніше, ніж Швеції - Ердоган

Лист підписали 27 членів верхньої палати Конгресу США, що представляють Демократичну й Республіканську партії, на чолі із сенаторами Шахін і Тілліс, які співголовують у наглядовій групі з питань НАТО.

Таким чином, законодавці дали зрозуміти президентові, що він має чітко донести турецькому лідерові, що Конгрес не схвалить продаж винищувачів F-16 для Анкари, якщо вона надалі блокуватиме приєднання Швеції й Фінляндії до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також: У Туреччині заявляють, що підтримують розширення НАТО, але кандидати мають діяти в дусі Альянсу

Як повідомляв Укрінформ, улітку минулого року  Джо Байден заявив, що США готові постачити Туреччині десятки винищувачів F-16, а також велику кількість комплектів для модернізації інших бойових літаків. Це рішення має ухвалити Конгрес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-