Туреччина відкрита до діалогу про членство в НАТО, якщо Швеція виконає зобов'язання - Чавушоглу

Туреччина відкрита до діалогу про членство в НАТО, якщо Швеція виконає зобов'язання - Чавушоглу

Укрінформ
Якщо Швеція виконає свої зобов’язання, зокрема ті, що прописані в тристоронньому меморандумі, то Туреччина готова вести розмову про вступ країни в НАТО.

Про це міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу сказав на спільній пресконференції після зустрічі з міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петером Сіярто, повідомляє власкор Укрінформу.

«Якщо одного дня Швеція виконає свої зобов’язання, ми сядемо і поговоримо. Але зараз, за нинішніх умов, ми не можемо сказати «так» членству Швеції в НАТО», - сказав Чавушоглу.

Міністр наголосив на тому, що Швеція та Фінляндія хочуть стати членами НАТО в інтересах своєї безпеки.

“З одного боку, ми розуміємо занепокоєння цих двох країн своєю безпекою, неприйнятно, щоб занепокоєння Туреччини щодо безпеки не були задоволені, це боротьба з тероризмом. На жаль, ці терористичні організації FETÖ, PKK, PYD активно присутні в країнах, особливо в Швеції. Вони не тільки існують, вони активно діють”, - сказав Чавушоглу.

За його словами, ця діяльність включає збір коштів, фінансування тероризму, вербування людей.

Читайте також: У Фінляндії все ще хочуть вступити до НАТО разом зі Швецією

Очільник МЗС Туреччини також нагадав про тристоронній меморандум, підписаний між Туреччиною, Швецією та Фінляндією.

«Згідно з цим меморандумом про взаєморозуміння, ці дві країни припинять таку діяльність у своїй країні. Це чітко та зрозуміло. Ми не хочемо ні більше, ні менше», - сказав Чавушоглу.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок турецький міністр сказав проте, що Туреччина не заперечує проти розширення НАТО, не має критичних проблем ані з Фінляндією, ані зі Швецією, однак наполягає на задоволенні своїх вимог.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-