роспроп вигадав “флешмоб” американських військових проти війни з росією

роспроп вигадав “флешмоб” американських військових проти війни з росією

Фактчек
Укрінформ
За кожним рішенням партнерів про надання Україні зброї слідують російські фейк

Російські й білоруські ЗМІ, z-телеграм-канали, а також російські акаунти у Twitter розповсюдили фото нібито солдата армії США, який “запустив флешмоб” проти “війни з росією” та нібито просить уряд “триматись далі від України”.

Крім того, фото опубліковане у китайській соцмережі Wiebo.

За часом кампанія співпадає з ухваленням Вашингтоном рішення про надання Україні танків Abrams

На фото чоловік у військовій формі армії США закриває своє обличчя аркушем паперу з написами “Тримайтеся подалі від України!”, “Ні війні з росією!”, “Це не наша боротьба!”, “Це не наша справа!”, “Я не збираюся вбивати за це!”, “Я не збираюся вмирати за це!”.

У супровідних текстах до фото йдеться, що таким чином військові США “масово беруть участь” у флешмобі проти війни в Україні та постачання зброї.

Це фейк, такого флешмобу ніколи не існувало. Більше того, цій картинці вже майже дев’ять років. Вперше вона з’явилася в інтернеті 27 березня 2014 року, через дев’ять днів після анексії Криму та за два тижні до початку Антитерористичної операції на сході України.

Пізніше це фото неодноразово “спливало” у різноманітних російських інформаційних кампаніях. У 2015 році воно навіть потрапило на професійний інтернет-форум американських військових Rally Point, де у коментарях цей “вчинок” засуджували реальні ветерани армії США – “політичні заяви не дозволяється робити у військовій формі, інакше б не ховали обличчя”.

Передостання реінкарнація цього фейку сталася у жовтні 2022 року. Фото запускали через акаунти у Twitter та соцмережі Gab.

Водночас саме фото є також сфабрикованим. Його створили у графічному онлайн-редакторі. На оригінальній, не обрізаний картинці у нижньому лівому куті маленьким шрифтом написано imgflip. Так пишеться на картинках, які відредаговані або створені у цьому онлайн-редакторі.

Раніше роспропаганда запустила серію фейків з нагоди надання німецьких танків Leopard Україні, серед яких був і той, що польські танкісти звільняються через відмову воювати в Україні.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-